eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Lelőttek egy ukrán szállító gépet

Lelőtték az ukrán hadsereg egyik An-26 típusú szállító repülőgépét hétfőn, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával - közölte az ukrán védelmi miniszter.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők úgynevezett terrorellenes műveletének szóvivője közölte, hogy a vizet és élelmiszert szállító, Luhanszk mellett lelőtt repülőgép fedélzetén nyolc ember tartózkodott. Az ukrán hatóságok korábban azt feltételezték, hogy az An-26-os gépen mintegy 20 ember utazott.

Valerij Heletej az államfő honlapja szerint azt jelentette az elnöknek, hogy a kelet-ukrajnai "terrorellenes műveletben" részt vevő gép legénységének néhány tagja előzőleg érintkezésbe lépett a vezérkarral.

A gép 6500 méter magasan repült, így hordozható rakétával nem lehetett elérni. A gépet egy nagyobb hatótávolságú, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával lőtték le. Jelenleg folyik a mentés, hogy a gép legénységét az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt lévő területre szállítsák - áll a közleményben.

Korábban az egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" sajtóosztálya azt közölte, hogy a felkelők lelőttek két ukrán repülőgépet, az egyiket Liszicsanszk, a másikat Izvarino határátkelő körzetében.

Az elmúlt két hét során a kormányerők offenzívájának eredményeképpen felére csökkent a szakadárok kezén lévő terület, a harcok az utóbbi napokban a két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk köré összpontosultak a hadsereg és az oroszbarát szakadár erők közötti összecsapások.

A szakadárok június 14-én lelőtték az ukrán hadsereg szállítógépét a luhanszki repülőtér közelében, az ukrán hatóságok szerint a gépen 49 ember halt meg.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményben jelentette be, hogy EBESZ-megfigyelőket hívott az orosz-ukrán határra, Donyeck és Gukovo határállomásra, miután előző nap lövedék csapódott be a határ orosz oldalán, s egy ember meghalt, további három pedig megsebesült.

A moszkvai közlemény szerint a vonatkozó levelet már elküldték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökének, Didier Burkhalter svájci államfőnek. A tárca közölte: döntése a délkelet-ukrajnai helyzet súlyosbodásával áll összefüggésben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×