eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kezdődik a per: mivel vádolják a volt egyiptomi elnököt?

Hétfőn kezdődik a gyilkosságra való felbujtásért indított per Kairóban Egyiptom első szabadon választott elnöke, Mohamed Murszi ellen, akit éppen négy hónapja, július 3-án mozdított el posztjáról a hadsereg, s aki őrizetbe vétele óta nem is jelent meg a nyilvánosság előtt.

Hívei - nagy többségükben az iszlamista Muzulmán Testvériség tagjai vagy szimpatizánsai -, akik börtönbe kerültek vagy megtizedelte őket a biztonsági erők négy hónapi kemény fellépése, azt ígérik, hogy hallatni fogják hangjukat, amikor a volt államfő megjelenik a bíróság előtt.

A mozgósítási felhívásokra válaszul egy rendőr ezredes arról tájékoztatta az AFP francia hírügynökséget, hogy "tervet dolgoztak ki a bíróság épületének biztosítására és Murszi eljuttatására a tárgyalóteremig". Murszinak 14 vádlott-társával együtt arra a vádra kell felelnie, hogy a kairói elnöki palota előtt tüntetők megölésére szólított fel 2012. december 5-én. A demonstrálók és a biztonsági erők összecsapásainak akkor hét halottjuk volt.

Fennáll a veszély, hogy a per növeli a megosztottságot az észak-afrikai országban, ahol Murszi több mint ezer híve esett áldozatul a fegyveres erők fellépésének - köztük több százan augusztus 14-én, amikor rendőrök és katonák vérbe fojtva oszlatták szét gyűléseiket -, s ahol bebörtönöztek kétezernél több iszlamistát, köztük Murszi mozgalmának, a Muzulmán Testvériségnek csaknem az összes vezetőjét.

Ilyen körülmények között "ez nem csupán egy megválasztott elnök pere, ez a népakarat pere" - mondja Juszuf imám, aki a Szövetség az Államcsíny Ellen nevű koalícióban szervezi a tiltakozó akciókat. A Murszi-párti koalíció hétfőre békés tüntetéseket hirdet.

A megbuktatott államfő pere a rendőrakadémián lesz, a kairói Tora börtön szomszédságában, ahol a testvériség fő vezetőit tartják fogva - ők is a vádlottak padjára kerülnek gyilkosságra való felbujtásért a tüntetőkkel szemben. Murszit, akit titkos helyen tart a hadsereg, helikopterrel viszik a bíróságra - közölte egy biztonsági illetékes.

A megbuktatott elnököt őrizetbe vétele után először egy kairói katonai létesítménybe szállították, majd - miután július 8-án a szóban forgó épület előtt mintegy ötven ember halálát okozó összecsapások voltak katonák és iszlamisták között - egy másik, ismeretlen helyre vitték. Az erőszak azután napról napra fokozódott, s az említett augusztus 14-i eseményekkel érte el csúcspontját.

A per hétfői kezdetével újabb összetűzésekre lehet számítani. A rendőrség hétfőre 20 ezer emberét vezényli a főváros utcáira - mondta a rendfenntartó erők egy tisztségviselője.

Elődjével, Hoszni Mubarakkal ellentétben Mohamed Murszi már előre jelezte, hogy nem fog együttműködni az igazságszolgáltatással, amelynek "a fennhatóságát nem ismeri el" - közölte a Szövetség az Államcsíny Ellen. Ügyvédei csak azért jelennek meg a hétfői tárgyaláson, hogy ellenőrizzék a jogi eljárást - tette hozzá a szövetség.

Az egyiptomi igazságügyi rendszer, amely többször is szembeszállt Murszival elnöksége idején, a jelek szerint eltökélt abban, hogy végigviszi a pert, nem törődve semmilyen politikai nyomással.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×