eur:
388.8
usd:
361.22
bux:
68578.71
2024. május 7. kedd Gizella

Vízágyúzzák a tüntetőket Ankarában

A török rendfenntartó erők könnygázt és vízágyúkat vetettek be egy kétezer fős tömeg feloszlatására Ankarában hétfőn.

A demonstrálók egy bíróság épülete előtt gyűltek össze, ahol annak a rendőrnek az ügyét tárgyalták, aki a vádak szerint júniusban megölt egy kormányellenes tüntetőt.

Egy szemtanú elmondása szerint az összecsapás azután robbant ki, hogy a tömeg megrohanta a bíróság épületét. A tiltakozók dühét az váltotta ki, hogy a bíró engedélyezte: a vádlott videokapcsolaton keresztül vegyen részt a tárgyaláson.

A helyi média tudósítása szerint az oszlatás során többen is megsebesültek, hivatalos források azonban egyelőre nem erősítették meg az erről szóló híreket.

A bíróság elé állított rendőrt azzal vádolják, hogy megölt egy Ethem Sarisülük nevű aktivistát a heteken át tartó kormányellenes tüntetések során júniusban. A férfi a fején sebesült meg az ankarai összecsapásokban, és a kórházba szállítás után vesztette életét.

A rendőrség adatai szerint a május 31-én kezdődött tiltakozó megmozdulások során három hét alatt több mint 2,5 millió ember vonult az utcákra közel nyolcvan török városban. A kezdetben az isztambuli Gezi park átépítését kifogásoló tüntetők egyre inkább Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerintük tekintélyelvű és az ország iszlamizálását célzó politikája ellen fordultak. Az összecsapásokban hat ember - köztük egy török rendőr - vesztette életét.

A török média arról számolt be, hogy a rendőr tárgyalását december elejére napolták.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×