eur:
389.27
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nem indult el az erdélyi tüntetők különvonata

Nem indult el vasárnap hajnalban az a különvonat, amelynek a csíkszéki tüntetők egy részét kellett volna a Székelyek nagy menetelése helyszínére szállítani.

A nyolcvagonos szerelvény Marosfőről indult volna, és Csíkszéken végighaladva 1000-1200 személyt szállított volna Uzonba és Kökösre. A vonattal több fúvószenekar is utazott volna.

Veress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a Regiotrans vasúti társaság illetékesei közölték, hogy meghibásodott a mozdony, és a vonat csak három óra késéssel tud elindulni. Ennyi idő kellett volna ugyanis ahhoz, hogy Brassóból megérkezzen egy másik mozdony Marosfőre.

Veress Dávid közlése szerint emiatt kénytelenek voltak módosítani a tervet, lemondani a vonatos szállítást, és autóbuszokkal, személygépkocsikkal indultak el a csíkszéki tüntetők a nagy menetelés helyszínei felé.

"Ez kemény provokáció, de csak azért is ott leszünk a menetelésen" - jelentette ki. Hozzátette, vissza fogják követelni a magántulajdonban levő vasúttársaságtól a szállításra már kifizetett díjat.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székelyek nagy menetelésével kíván nyomatékot adni vasárnap az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségének. Az SZNT kezdeményezését valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet és erdélyi történelmi magyar egyház felkarolta.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken

Fogy a lendület az amerikai tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×