eur:
391.09
usd:
366.14
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Japán parlament: emberi tényezőre vezethető vissza a fukusimai atomkatasztrófa

Emberi tényezőre vezethető vissza a tavaly márciusi fukusimai nukleáris baleset - állapította meg a japán parlament tényfeltáró bizottsága, amely csütörtökön hozta nyilvánossága jelentését.

A dokumentumban azt írják: noha a katasztrófát a 2011. március 11-ei földrengést követő szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert "emberi kéz" okozta. A vizsgálóbizottság szerint a baleset előrelátható és elkerülhető lett volna, és a következményeit hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna.

"Az atomerőmű nem volt képes arra, hogy ellenálljon egy erős földrengésnek, sem pedig szökőárnak" - állapította meg a testület, amely az atomerőművet üzemeltető vállalatot, a TEPCO-t és az atomipart felügyelő kormányszerveket tette felelőssé a balesetért. "A felelős szervek nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonsága érdekében" - írták.

Egy korábbi - előzetes - jelentésben a parlamenti bizottság bírálta a TEPCO-nak a baleset utáni első napokban tett intézkedéseit, és megállapította, hogy a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mi történik az erőműben.

A parlamenti jelentés ellentmond a TEPCO tavaly év végi vizsgálatának. Az üzemeltető megállapítása szerint az atombalesetet a szökőár okozta, mert az általa keltett hullámok - amelyek elérték a 15 méteres magasságot - nagyobbak voltak minden, erős földrengések esetére készített becslésnél.

Az atomerőműben három reaktorban is leolvadt a reaktormag, több tízezer embert kellett elköltöztetni otthonából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×