eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sikert arattak a vízilabda szabadságharcosai

"Elkészülni, vigyázz, dok!" címmel sport-dokumentumfilm fesztivál kezdődött Londonban. Az Európai Unió tagországai által működtetett kulturális intézetek ezzel tisztelegnek a közelgő olimpiai játékok előtt. Láthatunk filmeket hajléktalanok labdarúgó-bajnokságáról és nyolcvanhárom éves rúdugróról is, de megtelt a londoni Francia Intézet jókora mozija, mikor a múlt hét végén A szabadság vihara című filmet vetítették. Ez a kanadai-magyar együttműködéssel készült, izgalmas dokumetumösszeállítás az 1956-os forradalmat a melbourne-i olimpia magyar-szovjet vízilabda elődöntőjében lezajlott küzdelmen át mutatja be.

A szabadság vihara című dokumentumfilm az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára készült, tehát nem új, de Londonban még sokan nem látták. A vetítés után pódiumbeszélgetés folyt a két rendező, Colin Grey és Megan Raney mellett a hajdani vízipóló aranycsapat játékosával, a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti Györggyel, valamint az idei olimpiára készülő angol női vízilabda-válogatott vezetőedzőjével, Fekete Szilveszterrel.

Hogy jutott eszébe két fiatal kanadai rendezőnek, hogy a magyar forradalom megrázó dokumentumképeit, a felkelés történetét, összedolgozzák az 1956-os olimpia nem kevésbé izgalmas, és végül véres összecsapássá fajuló, szovjet-magyar vízilabda elődöntőjének bemutatásával? A válasz abban keresendő, hogy Colin Grey a michigani egyetemen tanult és az ottani vízipóló-csapatban játszott, amelynek a magyar származású Ben Quittner volt az edzője. Quittner legendákat mesélt hajdani mesteréről, a melbourne-i döntő egyik hőséről, Gyarmati Dezsőről. A történet filmre kívánkozott.

A két rendező igen alapos munkát végzett: rendkívül gazdag dokumentumanyagot gyűjtöttek össze a magyar forradalomról, és megszólaltatták a nagy vízi csatának nem csak a magyar, de a hajdani szovjet veteránjait is, továbbá 1956 számos kulcsszereplőjét, Király Béla tábornoktól, Mécs Imrén át Nyikita Hruscsov amerikai politológusként dolgozó fiáig. Producerként megszerezték Quentin Tarantino és Andy Vajna támogatását.

A szabadság vihara mostani vetítésen is nagy sikert aratott. A nézők által feltett kérdésekre válaszolva, a Budapestről erra alkalomra kilátogató, immár 77 éves olimpiai bajnok, Kárpáti György arról beszélt, hogy 1956-ban a szovjet játékosok voltak az erősebbek, ám a magyarok játszottak jobb taktikával, és - ami a legfontosabb - a forradalom szovjet leverése után alig néhány nappal, az "érzelmi töltet" volt az, ami erőt adott nekik a győzelem kiharcolásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×