eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel és Sarkozy megújítja az Uniót

Új európai szerződésről tárgyal ma Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök.

"Franciaország egy új európai szerződésért küzd Németországgal, amellyel újraalapítja és újragondolja Európa működését. Ha Németország és Franciaország egységes, akkor egész Európa egységes és erős. Ha Franciaország és Németország széthúz, egész Európa széthúz és meggyengül" - mondta még csütörtök este Nicholas Sarkozy francia elnök a dél-franciaországi Toulonban, a francia kormánypárt mintegy ötezer tagja előtt.

Hasonlóan beszélt pénteken a Bundestagban Angela Merkel német kancellár is. "Az euró jövője elválaszthatatlan Európa egységétől. Közös célunk egy erős Németország egy erős Európai Unióban" - jelentette ki.

A két vezető ma Párizsban, az Elysée-palotában találkozik, és javaslatokat tesznek "Európa jövőjének garantálására", majd ezt benyújtják a december 9-i uniós csúcstalálkozón az állam- és kormányfőknek.

A két politikus elképzelései között ugyanakkor éles ellentétek vannak. Németország az Európai Központi Bank szerepét nem szeretné növelni a piacokon, szemben Párizzsal vagy akár Rómával. Berlin attól tart, hogy ha az állampapírok felvásárlása általános gyakorlattá válna az EKB részéről, akkor az jelentős inflációt és áremelkedést okozna az euróövezetben. Hasonló nézeteltérés jelentkezik az eurókötvények bevezetése területén is, amelyről Németország úgy gondolja, hogy csak pillanatnyi fájdalomcsillapításra szolgálna, de az alapproblémát nem számolná fel.

A költségvetési politikákat illetően mindkét ország vezetője "valódi szankciókat" szeretne a deficitet növelő országokkal szemben. De míg Nicholas Sarkozy elfogadja a "szigorúbb és automatikusabb szankciók bevezetését azok ellen, akik nem tartják be kötelezettségvállalásaikat", addig Angela Merkel már egyértelműen "költségvetési unióról" beszél.

Vitapont az is, hogy míg Németország az európai intézményrendszerre támaszkodva képzeli el a válságkezelést, addig a francia elnök a kormányközi egyeztetések erősítésében látja az eurózóna jövőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×