eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

"Ijesztő, hogy egyre hangosabbak az iszlamista radikálisok"

Az iszlamisták előretörése az egyiptomi parlamenti választásokon háttérbe szorította a tiltakozó mozgalmat kirobbantó liberális ifjúsági mozgalmat - mondta Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetője, egyiptomi elnökjelölt szerint ijesztő, hogy egyre hangosabbak a radikálisok.

Azt mondják, hogy a forradalom felfalja gyermekeit. Egyiptomban nem felfalta, csak háttérbe szorította őket - mondta a szélsőséges iszlamisták előretörése miatt aggódó Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Nobel-békedíjjal kitüntetett egykori vezetője szerint, a parlamenti választásokon valósággal megtizedelték azt az ifjúsági mozgalmat, amely véget vetett az évtizedeken át tekintélyuralmi módszerekkel kormányzó Mubarak elnök uralmának.

Helyettük az iszlamisták törtek előre a voksoláson, és kezdenek megjelenni köztük az olyan keményvonalasok is, akik például, meg akarják tiltani a nőknek, hogy autót vezessenek - figyelmeztetett.

A fiatalok csalódottak, nem érzik úgy, hogy a forradalom elérte céljait - mondta a politikus, aki szerint a fiatalok nem tudtak egységes erőt és kritikus tömeget létrehozni.

Az Egyiptomi Választási Bizottság szerint az Iszlám Testvériség Szabadság és Igazság Pártja az első választási fordulóban 36,6 százalékot szerzett. A keményvonalas iszlamistákat tömörítő Nour Párt több mint 24 százalékot szerzett - az eredmény csak részleges, mert a 27 egyiptomi tartományból 18-ban még nem szavaztak. Kommentátorok megjegyzik: a kérdéses tartományokban különösen népszerűek az iszlamisták, így azt már borítékolni lehet, hogy nagy befolyásra tesznek szert a majdani egyiptomi parlamentben.

A két párt sikerére senki sem számított - jegyezte meg Mohamed el-Baradei.

Az új parlament feladata lesz az új alkotmányozó gyűlés megválasztása - ha a vallási alapú pártok lesznek túlsúlyban, a törvényhozásban, akkor akaratuk tükröződni fog Egyiptom új alaptörvényében is. Korábban az átmenetileg irányító hadsereg akarta kinevezni az alkotmányozó testület 80 százalékát, de ez az iszlamisták és a demokráciapárti mozgalmak heves tiltakozását váltotta ki.

Az emberi jogokat, a méltóságot és a szólásszabadságot kifejező alkotmányt az összes párt egyetértésével és nem a parlamenti többség alapján kellene megalkotni - sürgette Mohamed el-Baradei, aki szerint ugyanakkor az Iszlám Testvériség inkább a liberális pártokkal, mintsem a fundamentalistákkal hoz majd létre koalíciót Egyiptomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×