INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem mindenki örül a német-francia kapcsolatnak

Infostart / InfoRádió
A francia államfő hétfőn Párizsban fogadja Angela Merkel német kancellárt, hogy az Európai Unió "jövőjét" biztosító, új uniós alapszerződést készítsenek elő.

Európa többé nem választás kérdése, Európa immár szükségszerűség - hangoztatta a francia államfő csütörtökön, a dél-franciaországi Toulonban mintegy hatezer kormánypárti támogató előtt tartott közel egyórás beszédében. Nicolas Sarkozy szerint az uniót újra kell alapítani. Ha Európa nem változik meg eléggé gyorsan, úgy a továbbiakban nélküle fogják írni a történelmet, fejtette ki.

Nicolas Sarkozy azt mondta, a német kancellárral olyan javaslatot akarnak kidolgozni, amely az európai szolidaritásért cserébe nagyobb fegyelmet követel majd meg a tagállamoktól. Ennek kapcsán hangsúlyozta, kész elfogadni a szigorúbb költségvetési politikáról szóló német javaslatot, akár azt is, hogy az Európai Bizottság ellenőrzési jogkörrel rendelkezzen a nemzeti költségvetések felett.

Az eurózóna vezérszava ezentúl a konvergencia, azaz az összetartás kell legyen - mondta az államfő, ami szerinte egyebek mellett azt jelenti, hogy a költségvetési politikáknak egy irányba kell a jövőben mutatniuk az eurózónán belül.

Mindez Sarkozy szerint nem a szuverenitás feladását jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, azt a tagállamokkal való együttműködés fogja biztosítani. "Ha Németország és Franciaország egységes, úgy azáltal az egész Európai Uniós erőssé és egységessé válik - tette hozzá.

A Németországhoz való ilyen nagyfokú közeledést Franciaországban nem mindenki nézi jó szemmel, a korábban az elnökjelöltségre pályázó szocialista Arnaud Montebourg például a német nacionalizmus feléledésének jeleit látja Angela Merkel szerinte "bismarcki" politkájában. Az elemzők közül a nyolcvanas években a Szovjetunió szétesését megjósoló Emmanuel Todd szociológus, demográfus és politológus egyenesen veszélyesnek tartja az újfajta "német imádatot".

A neves szakember arra figyelmeztet, hogy külső kritika nélkül Németország lassan egyfajta önimádatba esik, meg van győződve saját gazdasági modellje felsőbbségéről, holott egyszerűen arról van szó, hogy évek óta önző módon, a többi tagállam kárára használja ki az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk