eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hatástalanították Koblenzben a II. világháhorús bombát

Egy II. világháborús bomba hatástalanítása miatt kellett elhagynia lakhelyét mintegy 45 ezer embernek vasárnap a németországi Koblenzben. A háború befejezése óta ez volt a legnagyobb ilyen jellegű kimenekítés az országban.

Az 1,8 tonna súlyú brit bomba a Rajna szokatlanul alacsony vízállása következtében bukkant elő a folyómederben. A robbanószerkezet két kilométeres körzetében lakóknak reggel 9 óráig kellett elhagyniuk a veszélyeztetett terület közvetlen környezetét.

Mintegy 2500 ember - köztük 600 tűzoltó, 600 mentőorvos és 330 rendőr - vett részt a műveletben. A kimenekítés Koblenz lakosságának mintegy felét érintette. Ugyancsak mostanában találtak rá egy kisebb, 125 kilogrammos amerikai bombára is, és vasárnap hozzákezdtek mindkettő hatástalanításához.

Több mint hatvan évvel a II. világháború befejezése után még mindig találnak - főleg építkezéseken - fel nem robbant bombákat Németországban, amelyet a szövetségesek hevesen támadtak légi erejükkel. A hatóságok becslése szerint a főváros, Berlin felszíne alatt még mintegy háromezer bomba rejtőzik.

Idén júniusban a közép-németországi Göttingenben három tűzszerész meghalt egy robbanásban, amikor egy 500 kilós bombát próbáltak hatástalanítani.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×