INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szigorítja az EU az Irán elleni szankciókat

InfoRádió / MTI
Az EU-országok külügyminiszterei úgy döntöttek csütörtökön Brüsszelben, hogy kiszélesítik a büntető intézkedésekkel sújtott iráni természetes és jogi személyek körét, valamint további szankciós intézkedések lehetőségét is megvizsgálják, beleértve az iráni pénzügyi rendszer, illetve az energetikai szektor elleni szankciókat.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentése katonai jelleget tulajdonított az iráni kormányzat nukleáris fejlesztési programjának. Az EU már korábban életbe léptetett korlátozó intézkedéseket Iránnal szemben. Ezek részben természetes személyeket sújtanak vízumtilalommal, illetve vagyonzárlattal, valamint jogi személyek - iráni vállalatok, intézmények - vonatkozásában rendelik el az Európában fellelhető javak befagyasztását. Most 180 további természetes, illetve jogi személlyel bővítették ki az ilyen tilalommal sújtottak listáját.

A tanácskozásról kiadott közös állásfoglalás szerint szükségesnek tartják azonban a miniszterek annak a megvizsgálását is, hogy miként lehet nemzetközileg elszigetelni az iráni pénzügyi intézményeket, illetve milyen szankciókat lehet érvényesíteni az iráni szállítási-közlekedési szektorral, az energiaszektorral, valamint az Iráni Forradalmi Gárdával szemben.

Ami az iráni energiaszektort sújtó esetleges büntető intézkedéseket illeti, felmerül az a gond, hogy a korlátozások visszaüthetnek egyes EU-országok - elsősorban a pénzügyileg már így is katasztrofális helyzetbe került Görögország - gazdaságára.

Alain Juppé francia külügyminiszter újságíróknak azt mondta: megoldható, hogy a Görögországba irányuló iráni olajszállítás felfüggesztése esetén a kieső mennyiséget máshonnan pótolják.


A címlapról ajánljuk