eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin

Szigorítja az EU az Irán elleni szankciókat

Az EU-országok külügyminiszterei úgy döntöttek csütörtökön Brüsszelben, hogy kiszélesítik a büntető intézkedésekkel sújtott iráni természetes és jogi személyek körét, valamint további szankciós intézkedések lehetőségét is megvizsgálják, beleértve az iráni pénzügyi rendszer, illetve az energetikai szektor elleni szankciókat.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentése katonai jelleget tulajdonított az iráni kormányzat nukleáris fejlesztési programjának. Az EU már korábban életbe léptetett korlátozó intézkedéseket Iránnal szemben. Ezek részben természetes személyeket sújtanak vízumtilalommal, illetve vagyonzárlattal, valamint jogi személyek - iráni vállalatok, intézmények - vonatkozásában rendelik el az Európában fellelhető javak befagyasztását. Most 180 további természetes, illetve jogi személlyel bővítették ki az ilyen tilalommal sújtottak listáját.

A tanácskozásról kiadott közös állásfoglalás szerint szükségesnek tartják azonban a miniszterek annak a megvizsgálását is, hogy miként lehet nemzetközileg elszigetelni az iráni pénzügyi intézményeket, illetve milyen szankciókat lehet érvényesíteni az iráni szállítási-közlekedési szektorral, az energiaszektorral, valamint az Iráni Forradalmi Gárdával szemben.

Ami az iráni energiaszektort sújtó esetleges büntető intézkedéseket illeti, felmerül az a gond, hogy a korlátozások visszaüthetnek egyes EU-országok - elsősorban a pénzügyileg már így is katasztrofális helyzetbe került Görögország - gazdaságára.

Alain Juppé francia külügyminiszter újságíróknak azt mondta: megoldható, hogy a Görögországba irányuló iráni olajszállítás felfüggesztése esetén a kieső mennyiséget máshonnan pótolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×