eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Assange: Amerikában kell vívni a "legnagyobb harcot" a szólásszabadságért

Sajnálatát fejezte ki Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, mert éppen az Egyesült Államokban kell a "legnagyobb harcot" vívnia a szólásszabadságért, ahol ezt a jogot az alkotmány első kiegészítésében rögzítették.

"Négy és fél évvel ezelőtt döntöttük el, hogy az első kiegészítést (a szólás szabadságát) elterjesztjük a világban. Az első hónapban, 2007-ben, betiltottak minket Kínában, az év végén pedig Iránban is" - fejtette ki Assange a Bradley Manninget, a több ezer titkos diplomáciai irat kiszivárogtatásával vádolt amerikai katonát támogató bizottság telefonos sajtótájékoztatóján.

"De rá kellett jönnünk, hogy a legnagyobb csatánkat csak 2010-ben kezdtük el megvívni, amikor megpróbáltuk az első kiegészítést elhozni az Egyesült Államokba" - fűzte hozzá. Ez a harc folytatódik a rácsok mögött is, ahol Manninget 10 hónapja tartják fogva "az ellenséggel való összejátszás miatt" - hangsúlyozta Assange.

A WikiLeaks alapítója kritizálta az amerikai hatóságokat, amiért továbbra is az 1917-ben hozott kémellenes törvényt alkalmazzák, "mintha még mindig háborúban lennénk". Assange úgy véli, a törvénnyel azokat büntetik, akik újságíróknak adnak át információkat, kriminalizálva ezzel a tényfeltáró újságírást, s hozzátette, a több ezer iraki és afganisztáni háborúval kapcsolatos titkos dokumentum, illetve a több ezer amerikai diplomáciai távirat kiszivárogtatása "újságírói csoda" volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×