INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Petraeus: megölni bin Ladent továbbra is elsőrendű feladat

InfoRádió / MTI
Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének elfogása vagy megölése továbbra is az amerikai csapatok egyik elsőrendű feladata - jelentette ki vasárnap az NBC televízióban David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka.

Petraeus azt mondta, fenntartja magának a jogot, hogy idő előttinek tartsa a 2011-re tervezett afganisztáni csapatkivonást.

A tábornok szerint bin Laden Pakisztán távoli, "nagyon-nagyon elszigetelt" hegyes vidékén bujkálhat. Mint mondta, az al-Kaida vezetője "ikonikus személyiség", akinek kézre kerítése "nagyon fontos feladat mindenki számára szerte a világon, része terrorellenes" erőfeszítéseinek.

Az újonnan kinevezett parancsnok, aki korábban az Irakban harcoló amerikai erők élén vívta ki Washington elismerését és az amerikai közvélemény megbecsülését, úgy vélekedett, hogy az afganisztáni háborúban vannak olyan területek, amelyeken sikerült haladást elérni, de összességében hullámzó folyamatnak értékelte a tálib felkelés elleni harcot.

Petraeus nem bocsátkozott jóslásba határidőkkel kapcsolatban. Úgy vélekedett, hogy a haladás tavasz óta tapasztalható.

Mint mondta, Barack Obama elnöknek azon célkitűzése, hogy 2011. júliusában megkezdődjön az amerikai erők kivonása, az aktuális körülményektől függ majd. David Petraeus kijelentette, hogy a kivonással kapcsolatban "a legjobb katonai szakmai tanácsokkal" látja majd el az elnököt.

A népszerű négycsillagos tábornok "abszolút meggyőződéssel" cáfolta, hogy politikusi ambíciói lennének, s hogy szemet vetett volna a főparancsnoki posztra - vagyis a Fehér Házra.

Barack Obama a tervek szerint decemberben, a novemberi félidős kongresszusi választásokat követően felülvizsgálja majd afganisztáni politikáját. A szövetségi törvényhozás támogatta őt ugyan abban, hogy csapaterősítést küldjön Afganisztánba, ám a közvélemény továbbra is megosztott a kérdésben.

Amerikai katonai parancsnokok többször figyelmeztettek, hogy a harcok az év hátralevő részében várhatóan hevesebbé válnak, párhuzamosan a koalíciós erők növekvő erőfeszítéseivel, hogy az ország déli részén visszafoglalják a tálibok ellenőrizte területeket.

A címlapról ajánljuk