eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mégis megmenekül az európaiak nyaralása?

A legutóbbi jelentések az izlandi vulkán erőteljes gyengüléséről számolnak be. Nagyon óvatosan fogalmaznak, de az olvasható ki, hogy vélhetően befejeződik vagy esetleg szünetelni fog a kitörés.

A kráterből kiáramló felhő mindössze 3 kilométer magas, hamutartalma nagyon csekély - írja a Tűzhányó blog. Alapvetően egy gáz- és gőzfelhő emelkedik a tűzhányó fölé. Hamuhullást sehonnan nem jeleztek.

A kráter közelében a hőkamerás vizsgálatok alapján körülbelül 100 fokos hőmérsékletet észleltek. A magma mozgásához köthető szeizmikus rezgések közel a kitörés előtti szintre zuhantak vissza.

A blog ugyanakkor emlékeztet arra, hogy egyszer már a tűzhányó működése azt jelezte, hogy álomba szenderül a vulkán, aztán a korábbinál jóval hevesebb kitörések történtek április 14-én. Továbbra is nagyszámú földrengést detektálnak a tűzhányó alatt.

Meg kell jegyezni, hogy a földmozgások ezen fajtáját a földkéreg mozgása is eredményezheti, anélkül, hogy magma mozogna benne. Ezzel azonban csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy erősen mozgolódik a föld a tűzhányó alatt, aminek jelenleg nem tudjuk a pontos okát, és akár újabb magmacsomag érkezését is jelezheti - írja a blog szerzője.

Ennek azonban ellentmondanak egyéb szeizmikus adatok - összegzi a helyzetet a blog. Mint írják, jelenleg annyi biztos, hogy erőteljesen gyengült a vulkáni aktivitás az Eyjafjallajökull tűzhányón.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×