eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fegyveres harcok halottakkal a jamaicai drogbáró főhadiszállása körül

Több mint ezer rendőr és katona ostromolta meg Nyugat-Kingstonban egy rejtőző drogbáró fegyveres gengszterek által védett főhadiszállását. Hivatalos források szerint legkevesebb 27 ember életét vesztette.

A jamaicai főváros Tivoli Gardens nevű nyomornegyedéből kedden szórványos lövöldözés hallatszott. Több mint kétszáz személyt őrizetbe vettek.

A hatóságok Christopher "Dudus" Coke-ot próbálják meg kézre keríteni, akinek a kiadatását az Egyesült Államok kérte, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene.

Kingston több negyedében vasárnap rendkívüli állapotot vezettek be, miután a drogbáró emberei több rendőrőrsöt is tűz alá vettek, mert tudomásukra jutott, hogy a kormányfő beleegyezett a kiadatásba. A támadók autókat raboltak el és lakásokat fosztottak ki.

Bruce Golding miniszterelnök, aki Nyugat-Kingston parlamenti képviselője, kilenc hónapon át megtagadta a magas kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Coke kiadatását.

A támadások nyomán "erőteljes és határozott" lépéseket helyezett kilátásba a rend helyreállításának érdekében. Katonai helikopterek bombákat dobtak le a drogbáró feltételezett tartózkodási helyén, Tivoli Gardensben.

Kingstoni jelentések szerint fegyveresek barikádokat emeltek, a magasabb épületekről pedig orvlövészek vették tűz alá a golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő kormánycsapatokat.

Noha Dwight Nelson biztonsági miniszter szerint "a rendőrség ura a helyzetnek", a lövöldözés kedden a Tivoli Gardensszel határos más szegénynegyedekre is kiterjedt.

A karibi szigetország a térség legnagyobb marihuánatermesztője, a fegyvercsempészek valóságos paradicsoma. Jamaica a világ élvonalában jár a gyilkossági ráta tekintetében: tavaly 2,8 millió lakosra mintegy 1660 emberölés esett.

A Jamaica délnyugati partvidékén kirobbant tűzharc távol esik a turisták által kedvelt északi nyaralóövezettől.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×