eur:
389.6
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pozsony drasztikus válaszlépésre készül

Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslatról - közölték a koalíciós tanács után Pozsonyban. A szlovák törvényhozás tanácskozását a három koalíciós párt 51 képviselője kérte. Robert Fico kormányfő jelezte: a parlament politikai nyilatkozatot fogad el válaszul a magyarországi javaslatra. Az ellenzék viszont nem ért egyet a fenyegetőzéssel.

"Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot" - fogalmazott Fico.

Korábban a pozsonyi kormány többször is úgy vélte: a szlovákiai magyarok kettős állampolgársága biztonsági kockázatot jelentene Pozsony számára és a magyar állampolgárság semmilyen előnnyel nem járna a szlovákiai magyaroknak.

A pozsonyi parlament határozatának az a célja, hogy tájékoztassák a szlovák és nemzetközi közvéleményt arról, miben látja Szlovákia a tervezett magyar lépés legfőbb gondjait - hangzott el az ülés után.

Robert Fico szerint ha életbe lép a magyar jogszabály, akkor szabályozzák a szlovák állampolgársággal összefüggő közéleti tisztségek betöltését is. A módosításban benne lesz többek között, hogy az a személy, aki felveszi a Magyar Köztársaság állampolgárságát, automatikusan elveszíti annak lehetőségét, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárságához kötődő közéleti tisztséget töltsön be".

A törvényjavaslatot a kormány kezdeményezésére gyorsított eljárásban vitatná meg és fogadná el a pozsonyi parlament, azután, hogy a magyar Országgyűlés döntött a kettős állampolgárság ügyében.

A szlovák kormány, állítja Fico, a nemzetközi joggal összhangban több diplomáciai és külpolitikai kezdeményezést tett, hogy megakadályozza a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvénymódosítás elfogadását.

A hétvégi politikai vitaműsorokban szinte kivétel nélkül a kettős állampolgárság kérdése szerepelt az érdeklődés középpontjában. Robert Kalinak, a belügyi tárca vezetője a Markiza tv-ben rendkivül rossznak és félelmeteseknek nevezte a magyar parlamentben a kettős állampolgárság ügyében elhangzott kijelentéseket.

Bugár Béla a Most- Hid párt elnöke szerint a Fidesz azzal, hogy néhány héttel a szlovákiai parlamenti választások előtt terjesztette az Országgyűlés elé a törvénymódosító javaslatot, "beavatkozott a szlovákiai választási kampányba".

A TA 3 hírtelevizióban Bugár úgy vélekedett, hogy a FIDESZ segíteni akart a Magyar Koalíció Pártjának a választók mozgósításában. Rámutatott azonban, hogy miután a jogszabály csak 2011. január elsején léphet életbe, nem volt semmiféle ok a sietségre.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) eltérően a koalíciótól, nem büntetné a szlovák állampolgárság megvonásával azokat a szlovákiai magyarokat, akik felvennék a magyar állampolgárságot.

A legerősebb ellenzéki párt bejelentette: saját javaslatot terjeszt elő a magyar törvény esetleges szlovákiai hatásának kivédésére. A javaslat rögzítené: Pozsony nem ismeri el a magyar törvény hatályait Szlovákiában, ha az nem lesz összhangban az állampolgárságot szabályozó nemzetközi szerződésekkel - közölte Iveta Radicová, az SDKU választási listavezetője.

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint a keddi parlamenti ülés, amely egy politikai nyilatkozatról vitázik, "a semmiről" fog szólni. "Fontosabb lenne, ha a parlament arról tárgyalna, milyen törvénymódosításokra lenne szükség a magyar lépés miatt, s nem azzal fenyegetődzni, hogy a magyar törvény elfogadása esetén visszavágunk" - jelentette ki Pavol Hrusovsky, a KDH frakcióvezetője.

"A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kétségbe vonja, hogy a mai szlovák kormányelit képes-e civilizáltan és higgadtan viselkedni a választások előtti időszakban" - áll az MKP közleményében.

A közlemény szerint az MKP részt vesz a keddi rendkívüli parlamenti ülésen, és a párt politikai álláspontját Csáky Pál, az MKP elnöke ismerteti a törvényhozókkal.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×