INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A nagyhatalmak megkezdik az Irán elleni szankciók kidolgozását

InfoRádió / MTI
Peking hajlandó "komoly tárgyalásokat" kezdeni az ENSZ-ben az iráni atomkérdésről - jelentette be New Yorkban Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet, megerősítve diplomaták korábbi közlését, amely szerint a hat nagyhatalom - közöttük Kína - megállapodott, hogy a következő napokban megkezdik az iráni atomprogram miatti újabb szankciók kidolgozását.

Az amerikai diplomata a pekingi hajlandóságot a tárgyalások megkezdésére jelentős haladásnak nevezte, hozzátette azonban, hogy az ügy "összetett", tekintettel az érintett országok különböző érdekeire. "Kemény tárgyalásra lesz szükség, hogy a lehető legszigorúbb szöveget fogadtassuk el" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok ismertette a csoport többi tagjával, mit tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadandó szigorú határozat főbb elemeinek - tette hozzá Rice.

Előzőleg nevük elhallgatását kérő diplomaták elmondták, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Németország magas rangú külügyminisztériumi vezetői egy konferenciahíváson megállapodtak Kínával a tárgyalások megkezdéséről.

A nyugati hatalmak azt remélik, hogy a következő napokban New Yorkban sikerül megszervezni a Hatok nagyköveti szintű tanácskozását, amelyen megkezdik a szankciókra vonatkozó határozattervezet kidolgozását.

A nyugati hatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, míg Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál. Barack Obama kedden közölte, azt reméli, hogy már a következő hetekben megszületik a határozat.

Az április fontos időszak lesz az amerikai erőfeszítések szempontjából, mielőtt a világszervezetet májusban lefoglalja az atomsorompó-szerződés felülvizsgálatáról tartandó értekezlet. Ezen kívül májusban az Irán elleni szankciókat ellenző Líbia követi Japánt a Biztonsági Tanács soros elnöki tisztében.

A címlapról ajánljuk