eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Clinton: az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt

Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága iránt, a két ország közötti kapcsolat "szoros, megingathatatlan" - mondta az amerikai külügyminiszter kedden újságíróknak, az előző napok éles Izrael-ellenes washingtoni bírálatai után szokatlanul barátságos hangnemet használva.

Hillary Clinton cáfolta, hogy az amerikai-izraeli viszony válságba jutott volna, ugyanakkor kijelentette: Izraelnek tettekkel kell bizonyítania, hogy elkötelezett a köze-keleti békefolyamat mellett.

Elmondta: a két ország képviselői szoros egyeztetéseket folytatnak arról, milyen lépésekkel mutathatná meg Izrael, hogy a békefolyamat előmozdítására törekszik.

Tájékoztatása szerint az Obama-kormány javaslatokat tett Izraelnek arra vonatkozóan, hogy szerinte milyen módon lehetne helyrehozni azt a kárt, amelyet a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv bejelentése okozott. Washington Izrael válaszát várja ez ügyben.

Clinton közölte: az Egyesült Államok nemcsak Izraeltől, hanem a palesztinoktól is "teljes elkötelezettséget" vár a békefolyamat iránt. Mint fogalmazott, mindkét fél túl sokat kockáztat, ha elhagyja a tárgyalásokat.

Eric Cantor, a washingtoni képviselőház republikánus frakciójának második számú vezetője előző nap azt kérte a Fehér Háztól, hogy mérsékelje az Izraellel szembeni bírálatok hangnemét.

Cantor - aki a legmagasabb rangú zsidó képviselő a kongresszusban és az egyetlen az alsóház republikánus tagjai között - telefonon beszélt Rahm Emanuel kabinetfőnökkel. Véleménye szerint Washington aránytalanul bírálja Izraelt a telepépítési terv bejelentése körül kipattant diplomácia affér nyomán. Opportunista lépésnek nevezte, hogy az Obama-kormány most erősíti fel a kelet-jeruzsálemi építkezések leállításának követelését, így akarja akaratát egy szövetségesre kényszeríteni.

Izrael washingtoni nagykövete a napokban úgy nyilatkozott: az amerikai-izraeli viszonyt 35 éve nem látott mély válságba sodorta, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Robert Gibbs, Barack Obama amerikai elnök szóvivője a hét végén az Egyesült Államokkal szembeni sértésnek minősítette az izraeli bejelentést.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×