INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orosz szilveszteri mérleg: 600 tűzeset, 67 halott

InfoRádió / MTI
Az év utolsó napján és szilveszter éjjelén közel 600 tűzesetben 67 ember vesztette életét Oroszországban - jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tűzoltók 77 személyt mentettek ki a lángok közül. Egyébként hivatalos közlés szerint az óév utolsó, illetve az újév első napján elhunyt a permi Sánta Ló szórakozóhelyen december elején pusztító tűzvész további két sérültje, s ezzel a halálos áldozatok száma szombatra itt 154-re emelkedett.

A permi katasztrófa nyomán elrendelt ellenőrzések során csak Moszkvában mintegy 1500 szórakozóhelyet vizsgáltak meg, és 320 működését akarta bírósági döntéssel felfüggeszteni az állami tűzvédelmi felügyelet, a legtöbb azonban már felszámolta a tűzvédelmi hiányosságokat, és újra megnyitott.

A vizsgálatok arra utalnak, hogy a permi tűzvészt egy petárda váltotta ki, ezért az ilyenek árusítását is ellenőrizték. S bár jelentős hiányosságokat nem találtak, országosan közel 3 millió pirotechnikai eszközt foglaltak le, s a fővárosban a forgalom az előző évihez képest mintegy 40 százalékkal csökkent.

Ez azonban szilveszter éjjelén egyáltalán nem látszott: a Vörös téren lévő, sok kupolás Vaszilij Blazsennij templomnál látható "állami" tűzijáték mellett számtalan nagyarányú magántűzijáték világította be Moszkva felett az eget éjfél után.

A címlapról ajánljuk