eur:
388.6
usd:
361.18
bux:
68647.37
2024. május 7. kedd Gizella

A gyilkos és a felbujtó még mindig szabadlábon

Moszkvában éppen hogy újraindult Anna Politkovszkaja oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatos per, de rövid időn belül leállíthatják azt. A korábban már megvádolt három férfit most állították ismét bíróság elé, ám a család azt követeli: az is szerepeljen a peranyagban, hogy ki rendelte el a bérgyilkosságot. Politkovszkaja a Kreml egyik leghangosabb kritikusa volt és több könyvet írt a csecsen háborúkról.

Három évvel ezelőtt lőtték le a lakása közelében, de még mindig nem tudni, ki rendelte el Anna Politkovszkaja, tényfeltáró újságíró meggyilkolását. A riporter előszeretettel foglalkozott a Csecsenföldön és a Kaukázusban történt jogsértésekkel és halálakor az ellenzéki Novaja Gazétának dolgozott.

Röviddel azután, hogy februári felmentésük után most ismét bíróság elé állítottak három férfit, akit azzal vádolnak, hogy elősegítette a gyilkosságot, a vád elfogadta a család érvelését, hogy ilyen formában nem szabad lefolytatni a pert.

Még a családi ügyvédek is meglepődtek, amikor az orosz ügyészség is támogatja követelésüket, hogy kezeljék együtt az ügyet a bérgyilkosság megrendelője után folyó nyomozással.
Az elnöklő bíró pénteken dönt arról, hogy helyt adjon-e a kérelemnek. Jogvédők és a család is furcsának tartja az eljárást, különösen, hogy sem a felbujtó, sem a gyilkos nincs rendőrkézen, miközben a vádlottak ügyvédje azt mondja: a további vizsgálatok tisztáznák védenceit.

Politkovszkaja meggyilkolását és Vlagyimir Putyin akkori elnök érzéketlennek tartott reakcióját heves nyugati bírálatok követték. Putyin, akinek születésnapja idején történt a merénylet dühösen tagadta a vádat, hogy a Kremlnek köze lett volna a gyilkossághoz. Az elnökkel szimpatizáló orosz közvélemény nagy részét azonban nem rázta meg az ügy, annál is inkább, mert a független média leginkább néhány nagyvárosban bír csak valamilyen befolyással. Maga Putyin akkor azt mondta: Politkovszkajának "minimális hatása" volt az orosz társadalomra. Július közepén Csecsenföldön rabolták el és gyilkolták meg Natalia Esztyemirova prominens jogvédőt, a riporternő közeli barátját, ami szintén dühöt váltott ki, főképp Nyugaton és a jogvédők körében.

A Putyint felváltó, de jóval kisebb tekintéllyel bíró Dmitrij Medvegyev orosz elnök megválasztása előtt a jog tiszteletének megerősítését ígérte, és Politkovszkaja volt lapjának adott interjújában bírálta azt a hozzáállást, hogy a társadalom feláldozza a szabadságot a jólétért cserébe. Eddig azonban nem történtek látványos lépések a jogreform terén - mondják kommentátorok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×