eur:
388.52
usd:
361.02
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Duray Miklós magyar nyelven kért bocsánatot a Szlovák Nemzeti Párttól

Duray Miklós a Szlovák Nemzeti Pártnak elküldött magyar nyelvű bocsánatkérésével eleget tett annak a bírósági döntésnek, amelyre a taláros testület júniusban kötelezte a Magyar Koalíció Pártjának stratégia alelnökét a szlovák pártot illető, sértőnek minősített kijelentése miatt - vélte szerdán egy neves szlovák ügyvéd, Ján Carnogursky.

"Természetesen azzal a feltétellel, hogy a magyar szöveg pontos fordítása annak, amit a bíróság elrendelt" - mondta a TASR szlovák hírügynökségnek szerdán Carnogursky ügyvéd, volt szlovák kormányfő.

Megjegyezte: Duray Miklós eljárása ugyan szokatlan, de összhangban van a szlovák törvényekkel. Carnogursky kifejtette: a szlovák alkotmány a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek garantálja anyanyelvük használatát a hivatalos érintkezésben. Ráadásul Duray és az SNS levélváltása nem hivatalos, hanem magánérintkezés volt, nem állami intézményekről van szó.

Az, hogy Duray Miklós nem szlovákul, hanem magyarul kért bocsánatot az SNS-től szerdán vált ismertté Pozsonyban.

"Ezt egyelőre nem bocsánatkérésként, hanem olyan levélként tartjuk nyilván, amelynek egy része olyan nyelven íródott, amelyet nem értünk" - nyilatkozta Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője. "Szerintem nem egyedi, hanem arrogáns és precedens értékű reakcióról van szó, amelynek jogi következményeit jogászaink megvizsgálják" - mondta a hírügynökségnek a politikus. Rafajt Duray válasza nem elégítette ki, s úgy véli: az MKP alelnöke a bírósági döntés után sem tudatosítja magában, hogy túllépett egy határt.

A per tárgyát Duray Miklósnak az InfoRádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint a "szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt".

A sokak által szélsőségesen nacionalistának minősített SNS ezt sértőnek tartotta, s eredetileg bocsánatkérést és tízmillió koronás kártérítést követelt. Első fokon tavaly a bíróság bocsánatkérésre és egymillió korona megfizetésére ítélte a szlovákiai magyar politikust. Az ítéletet mindkét fél megfellebbezte.

"A fellebbviteli bíróság szerint az említett kijelentés sértésnek minősült, ezért az elkövetőnek írásban bocsánatot kell kérnie. Ami a kártérítést illeti, nem nyert bizonyítást, hogy a kijelentésnek negatív következményei lettek volna a jó hírnévre nézve" - mondta akkor újságíróknak Pavol Adamciak bírósági szóvivő.

Duray szerint kijelentése egy vitában elhangzott vélemény volt.

Duray Miklós politikai véleménynyilvánításért már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, s Durayra börtönbüntetést szabott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×