eur:
389.53
usd:
363.05
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Három évig ingyen kapják az újságot a fiatalok

Ingyenes előfizetést kínálhatnak a lapkiadók a 18 és 24 év közötti francia fiataloknak, akik így egy éven keresztül heti egy példányt kapnak az általuk választott napilapból. Az intézkedés, melyet szerdán jelentett be a francia kultuszminiszter, a szeptemberi iskolakezdéskor lép életbe és három évig tart.

A lépés valójában egyéves reklámkampánynak tekinthető, melynek költségei a kiadók és az állam között oszlanak meg. A lap előállítási költségeit a lapkiadók, a postai számlát pedig az állam fizeti majd, ami Christine Albanel kultuszminiszter szerint évente ötmillió euróba (140 millió forintba) kerül az adófizetőknek.

"Lehetetlen megbecsülni, hogy hány előfizetést hoz az intézkedés a lapok számára" - nyilatkozta az InfoRádiónak Eric Horteloup, a fővárosi, 350 ezres példányszámú Le Parisien napilap kiadóvállalatának vezérigazgató-helyettese. Szerinte az ingyenbérlet fő pozitívuma az lesz, hogy a fiatalok egyáltalán kezükbe vehetnek egy papír lapot, és ily módon megismerkedhetnek egy valódi nyomtatott újsággal.

A 18 és 24 év közötti korosztály ugyanis, a felmérések szerint, csaknem kizárólag az internetről tájékozódik. A lapkiadókat tömörítő egyesületek most mindenesetre úgy vélik, az egy éves akció során mintegy 200 ezer fiatalt tudnak majd megszólítani.

Többet is hirdetnek

A Franciaországban is komoly gondokkal küszködő nyomtatott sajtó megsegítésére a kormány egy tavalyi, a szakma legjelesebb képviselőivel folytatott több hónapos tanácskozást követően egy sor intézkedést is kilátásba helyezett. Januárban maga Nicolas Sarkozy jelentette be, hogy három év alatt 600 millió eurót fordítanak erre a célra, és egyebek mellett 20 százalékkal növelik a sajtóban elhelyezendő társadalmi célú hirdetésekre fordított állami keretet.

Ez a folyamat egyébként máris elkezdődött, és az év első hat hónapjában a kormány valójában megduplázta a nyomtatott sajtóban elhelyezett hirdetései számát, ami azt jelenti, hogy a tervezett 20 millió euró helyett a kiadók idén várhatóan 40 millión osztoznak majd.

A kulturális miniszter szerdán az alacsony reklámbevételű napilapok támogatását is kilátásba helyezte, bejelentve, hogy az e célra elkülönített, jelenleg hétmillió eurós keretet az idén megduplázzák. Christine Albanel ugyanakkor hangsúlyozta: az állam elvárja, hogy a kiadóvállalatok is erőfeszítéseket tegyenek költségeik lefaragására. Ez elsősorban a nyomtatással összefüggő kiadásokat érintené, és egyebek mellett komoly elbocsátásokat feltételez a nyomdaiparban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×