eur:
389.39
usd:
361.23
bux:
68369.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Moszkva kész támogatni további Phenjan elleni szankciókat

Dmitrij Medvegyev orosz elnök jelezte szerdán, hogy Moszkva hajlandó lenne támogatni újabb, Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókat annak érdekében, hogy visszatartsák a phenjani vezetést további nukleáris kísérletek végrehajtásától.

"Támogatjuk az eddig felvetett javaslatokat, amelyek a történteket elítélő új, szigorúbb határozat elfogadására irányulnak, és arra, hogy átgondoljunk bizonyos mechanizmusokat a jelenleg folytatott (észak-koreai) programok megakadályozására, beleértve a gazdasági folyamatok befolyásolását is" - jelentette ki Medvegyev a CNBC amerikai televíziónak adott interjújában, a Kreml által Moszkvában rendelkezésre bocsátott szöveg szerint.

Oroszország a múlt héten elítélte az Észak-Korea által május 25-én végrehajtott nukleáris robbantási kísérlet, de akkor arra az állásfoglalásra helyezkedett, hogy túl korai még esetleges szankciókról beszélni.

Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete most szerdán azt mondta, az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreával foglalkozó határozata magában foglal majd szankciókat, de nem lesz szó benne gazdasági embargóról. Csurkin hozzátette: Oroszország nem tartja szükségesnek, hogy a BT határozata a gazdaság stimulálását szolgáló intézkedéseket rögzítsen.

"Eddig mindig nagyon jó kapcsolatunk volt a(z észak-)koreai vezetéssel, de a történtek nagyon súlyos aggodalomra adnak okot" - mondta Medvegyev a CNBC-nek adott interjúban, hozzátéve, hogy "a nukleáris hatalmak körének kibővítése... teljességgel elfogadhatatlan".

A phenjani vezetés április 5-én kísérletet hajtott végre nagy hatótávolságú rakétával, majd miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte ezt a lépését, Észak-Korea kivonult a nukleáris programjának leállításáról folyó hatoldalú tárgyalásokról.

Május 25-én végrehajtott nukleáris robbantási kísérlete óta Észak-Korea hat kis hatótávolságú rakétával is kísérleti indítást végzett, emellett azzal is fenyegetőzött, hogy megtámadja Dél-Koreát.

Dél-Koreai illetékesek szerint Phenjan még ebben a hónapban újabb közepes és nagy hatótávolságú rakétakísérletekre készül.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×