eur:
389.24
usd:
362.46
bux:
68658.75
2024. május 8. szerda Mihály

A zongorista dühkitörése: "Vegyétek le a kezeteket az országomról!"

Egy lengyel zongorista nem kis megütközést keltett azzal, hogy Los Angeles-i előadása közben a közönséghez fordult és Amerika-ellenes kijelentéseket dünnyögött.

A nem éppen szószátyár hírében álló Krysztian Zimerman világhírű zongorista szinte soha nem szól a közönséghez fellépései alkalmával. A sajtónak sem szeret nyilatkozni, de ha mégis válaszol az újságírók kérdésére, akkor is csak szűkszavúan beszél magáról és a zenéről. Még az is ritkaságszámba megy, ha ráadással ajándékozza meg közönségét.

Éppen ezért nagy meglepetést keltett, amikor vasárnap este a Los Angeles-i Disney Hallban előadása vége felé váratlanul a közönséghez fordult és bejelentette: nem ad több koncertet az Egyesült Államokban, mert így kíván protestálni Washington hadászati politikája ellen.

A lengyel zenésznek azzal van a legnagyobb problémája, hogy Amerika Lengyelországba telepít egy rakétavédelmi rendszert. "Vegyétek le a kezeteket az országomról!" - mondta a zenész a megdöbbent közönségnek. Valaki éljenzett, mások azt kiabálták, hogy fogja be, és inkább játsszon tovább. Néhányan annyira elfogadhatatlannak tartották Zimerman viselkedését, hogy obszcén szavakat kiabálva kisétáltak az előadóteremből.

"Na igen, néhányan, amikor meghallják a szót: hadászati, rögtön elkezdenek menetelni" - reagált gúnyosan a távozó vendégek kisétálására a zongorista, aki a Los Angeles Times komolyzenei kritikusa szerint hezitált, mielőtt a közönséghez fordult volna. Az újságíró, aki jelen volt az előadáson azt mondta: Zimerman néhány pillanatig a zongorája előtt ült és majdnem elkezdett játszani, de mielőtt belekezdett volna előadásának utolsó darabjába, a közönséghez fordult. Mark Swed szerint a lengyel zenész Amerika-ellenes kijelentéseit halkan, de dühös hangon mondta el.

Zimerman már korábban is tett hasonló kijelentést: 2006-ban azt mondta, hogy amíg George Bush az elnök, nem utazik az Egyesült Államokba. Úgy tűnik, most Barack Obamával is gondjai támadtak, ugyanis az új elnök is támogatja elődje döntését a rakétarendszer lengyelországi telepítéséről. Bush korábban azt mondta, hogy nem Oroszország ellen irányul ez a döntés, hanem egy lehetséges iráni támadás kivédésére szolgál. Obama hozzátette: a rendszert leszerelik, amint elmúlik az Irán felől érkező veszély.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
A legnagyobb ukrán városok bevételét tervezi a csecsen elnök, merénylet készült Zelenszkij ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

A legnagyobb ukrán városok bevételét tervezi a csecsen elnök, merénylet készült Zelenszkij ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ramzan Kadirov csecsen elnök Vlagyimir Putyin újabb elnöki beiktatása után felvázolta terveit a következő egy hónapra, amelyben ukrajnai nagyvárosok bevétele is szerepel – derül ki az orosz TASZSZ hírügynökség cikkéből. Merényletet tervezett két orosz titkosügynök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen, az akciót az ukrán állambiztonsági szervezet, az SzBU meghiúsította – írja a Sky News. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×