eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ecuador: abszolút többséget szerezhet a baloldali nacionalista elnök

Az első felmérések szerint magabiztos győzelmet aratott a hivatalban lévő baloldali államfő, Rafael Correa Delgado az Ecuadorban vasárnap tartott elnökválasztáson.

A szavazatukat leadott választók megkérdezése alapján készült felmérések szerint Correa a voksok 51,7 és 56 százalékára számíthat, míg legesélyesebb ellenfele, Lucio Gutiérrez volt elnöknek be kell érnie a voksok 19-31 százalékával. Az elnökválasztáson immár negyedszer indult Álvaro Noboa milliárdos üzletember legjobb esetben is 13 százalékkal a harmadik helyen futhat be.

Vasárnap csaknem 10,5 millió szavazó járulhatott az urnákhoz, hogy döntsön az ország hatezer választott tisztségének sorsáról, köztük az elnöki poszt betöltőjéről, a 124 parlamenti képviselőről és a polgármesterekről. A közvélemény-kutatások előre jelezték, hogy a 2007 januárja óta hivatalban lévő szocialista elnök, Rafael Correa Delgado már az első fordulóban megnyeri a választást hét kihívójával szemben.

A 46 éves Correa első nyilatkozatában történelmi jelentőségűnek nevezte győzelmét. Amennyiben valóban megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát, valóban történelmet ír, ugyanis még soha nem fordult elő - legalábbis a demokrácia 1979-es visszaállítása óta -, hogy már az első fordulóban győztest hirdessenek.

Gutiérrez mindazonáltal vasárnap este nem volt hajlandó könnyedén beismerni a vereséget. Emlékeztetve arra, hogy a közvélemény-kutatási adatok nem azonosak a hivatalos eredménnyel, a szavazatok számlásának folytatását szorgalmazta. "Ez egy információs háború" - mondta az ugyancsak a legnagyobb ecuadori városban, Guayaquilban tartózkodó politikus, aki szerint Correa győzelmének kihirdetése csak a szavazatszámlálók elbátortalanítását célzó stratégia.

A 2008 szeptemberi népszavazáson elfogadott új alkotmány értelmében mostanáig a törvényhozói-felügyeleti feladatokat egy átmeneti bizottság látta el a korábbi egykamarás parlament (Nemzeti Kongresszus) helyett.

Az új alaptörvény úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Kongresszust a 124 tagú Nemzetgyűlés váltsa fel. Kimondja ezen kívül, hogy a piacgazdaság helyébe "szolidáris és szociális jellegű gazdasági rendszer" lép. Az alkotmány kiszélesítette az államfő jogosítványait is, többek között lehetővé tette egyszeri újraválasztását.

Legutóbb 2006. október 15-én tartottak elnök- és parlamenti választást, amelyet a baloldali nacionalista Correa nyert meg, s ő alakíthatott kormányt is. Amennyiben Correa a mostani szavazásból is győztesen kerül ki, egyszeri újraválaszthatóságának köszönhetően (ami a 2013-as következő elnökválasztásra vonatkozik) akár 2017-ig irányíthatja Ecuadort.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×