eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az oroszok szerint az EU-nak le kell vonnia a tanulságokat a moldovai eseményekből

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkvát aggodalommal töltik el moldovai események; Szergej Lavrov arra számít, hogy az Európai Unió is komoly következtetéseket von le belőlük.

A szlovén kollégájával, Samuel Zbogarral tartott moszkvai sajtótájékoztatón Lavrov hangsúlyozta: nem elég csak elítélni a moldovai eseményeket, rendkívül fontos olyan intézkedéseket hozni, amelyek révén megakadályozható Moldávia államiságának és demokratikus folyamatainak aláásása.

"Mindnyájan láttuk, hogy milyen zászlók alatt zajlottak ezek a garázdaságok, és arra számítunk, hogy az Európai Unió levonja a legkomolyabb következtetéseket" - mondta Lavrov, arra utalva, hogy a zavaragások szervezői román zászlókat lobogtattak, és Romániához való csatlakozásra szólítottak.

Szergej Lavrov kijelentette: "teljesen alaptalanok" azok a követelések, hogy újra kell számolni a vasárnapi moldovai választásokon leadott szavazatokat, mivel az összes nemzetközi megfigyelő azt a következtetést vonta le, hogy a választások maradéktalanul megfeleltek a demokratikus és jogi normáknak, és jól elő voltak készítve.

"Mindannak, ami tegnap történt, nincs alapja, és nem igazolható" - hangsúlyozta.

Az észak-koreai rakétaindításról szólva az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a rakétaindítás nem járul hozzá a helyzet rendezéséhez, de a szankciókkal való fenyegetés is ellentétes hatást váltana ki. Lavrov szerint mihamarabb fel kell újítani az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hatoldalú tárgyalásokat, és az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatának végrehajtására kell összpontosítani.

A déli irányból, Irán felől fenyegető rakétatámadás kockázatairól szólva Lavrov azt mondta, hogy "közösen kell reagálni és együttes megközelítésre" van szükség.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×