eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pozsonyban gyártják az új családi Volkswagent?

Szlovák lapértesülések szerint a német Volkswagen konszern Pozsonyban fogja gyártani az új családi autó modelljét. A gyár vezetése egyelőre nem erősítette meg a hírt.

A legolvasottabb szlovák napilap, a Novy Cas értesülése szerint a döntés legfőbb indoka az volt, hogy Szlovákiában alacsonyabbak a termelési költségek, mint a cég más gyáraiban, és stabil az euró.

Az Up! modell pozsonyi gyártását Zoroslav Smolinsky, a VW Slovakia gyár szakszervezeti vezetője is megerősítette a lapnak. Mint mondta, a konszern vezetése már jóváhagyta a projektet. Bohdan Wojnar, a Volkswagen Slovakia vezetőségi tagja azonban keddi pozsonyi sajtóértekezletén azt mondta, a végső döntés még mindig nem született meg a wolfsburgi központban.

A szlovák kormány az utóbbi hetekben erőteljesen lobbizott a beruházás megszerzéséért, Robert Fico miniszterelnök és Lubomir Jahnátek gazdasági miniszter nemrégen Németországban tárgyaltak a konszern vezetőivel. A szlovák kormány tavaly decemberben úgy döntött, hogy amennyiben Pozsonyban fogják gyártani az új autót, adókedvezménnyek formájában mintegy 14 millió euróval fogja támogatni a projektet.

Eredetileg az Up! modellt Csehországban kellett volna gyártani, de az alacsonyabb előállítási költségek és az euró stabilitása végül is Pozsony mellett döntöttek. Korábban a cseh sajtó azt írta, hogy a modell előállítása Szlovákiában mintegy 400-500 euróval olcsóbb, mint Csehországban.

A termelés előkészítése a jövő évben kezdődik, s 2011-ben már legördülhetnek a szalagról az első Up! családi kocsik.

A német konszern az Up! kifejlesztésébe mintegy 300 millió eurót ruházott be. A szlovák gazdasági minisztérium számításai szerint az új autóval 2012-ben mintegy 760 új munkahelyet teremt a Volkswagen Pozsonyban. A VW pozsonyi üzeme jelenleg főleg luxusautókat gyárt, ezek iránt a gazdasági válság miatt csökkent a kereslet, ezért a gyár vezetése tegnaptól kéthetes kényszerszabadságra küldte a dolgozókat.

Tavaly a Volkswagen Slovakia mintegy 7800 embernek biztosított munkát. A vállalat adózott eredménye 283,5 millió euró volt, ami 25,9 százalékkal magasabb a 2007-esnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×