eur:
389.09
usd:
361.36
bux:
68614.91
2024. május 7. kedd Gizella

A Nagyrabbinátus szakított a Vatikánnal

Az izraeli Nagyrabbinátus meghatározatlan időre megszakította hivatalos kapcsolatait a Vatikánnal amiatt, hogy XVI. Benedek pápa a múlt héten feloldotta Richard Williamson holokauszttagadó, tradicionalista püspök kiközösítését - jelentette a Jerusalem Post. Szerdán a pápa ismét nyomatékosan felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen. Williamsont és három társát 21 évvel ezelőtt azért közösítette ki az egyház, mert engedély nélkül szentelték őket püspökké.

Az izraeli Nagyrabbinátus meghatározatlan időre megszakította hivatalos kapcsolatait a Vatikánnal amiatt, hogy XVI. Benedek pápa rehabilitálta Richard Williamson holokauszttagadó, tradicionalista püspököt - jelentette a Jerusalem Post. A Nagyrabbinátus főigazgatójának a Vatikánhoz írott levelében az áll, hogy nyilvános bocsánatkérés, és ennek az intézkedésnek a visszavonása nélkül nagyon nehéz lesz folytatni a párbeszédet.

Williamson püspök egy múlt heti televíziós interjúban azt mondta: a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének. Szerinte a nácik nem hatmillió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, de egyiküket sem gázkamrában.

XVI. Benedek pápa szerdán ismét nyomatékosan felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal "teljes mértékű és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról" biztosította a zsidóságot. A zsidók kiirtására tett kísérletnek a "felejtés és tagadás" elleni intő jelnek kell lennie az összes nép számára - mondta a pápa általános audiencáján.

Williamson ellen a regensburgi ügyészség uszítás miatt vizsgálatot indított. A regensburgi püspök kitiltotta a kelet-bajorországi egyházmegye összes templomából és épületéből holokauszttagadó paptársát - írja az MTI.

A püspök nem a holokausztról alkotott véleménye miatt lett kiközösítve 1988-ban, hanem azért, mert három társával együtt a pápa engedélye nélkül szentelte őt püspökké Marcel Lefebvre érsek, aki a II. Vatikáni Zsinatot elutasító "tradicionalista" katolikusok vezéralakja volt (ők alkotják a X. Szent Piusz Papi Társaságot). Az ilyen engedély nélküli püspökszentelés pedig automatikus kiközösítést von maga után. Ezt a tradicionalistákkal való párbeszéd és közeledés jegyében oldotta fel a Szentatya 2009. január 21-én. A tradicionalistákkal való közeledést szolgálta korábban a latin nyelvű, régi rítusú (a II. Vatikáni Zsinat előtt használt) szertartások celebrálásának könnyítése is.

Robert Wister egyháztörténész leszögezte: a holokauszttagadás ugyan irritáló és helytelen, de "nem eretnekség", és "így nem von maga után kiközösítést". Szerinte így Williamson "nem eretnek, ellenben hazudozó".

A püspökszentelést nem lehet érvényteleníteni, ha valakit pöspökké szentelnek a Vatikán engedélye nélkül, az ellen csak jogi lépéseket lehet tenni. Ezért a Szentszék mindig igyekszik az ilyen püspökökkel a párbeszédre, hogy egyházszakadás helyett inkább integrálják az illetőt.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×