eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Milliók várják Washingtonban Obama beiktatását

A délutáni elnöki beiktatás előtt Obama-lázban ég Washington, annak ellenére, hogy fagyos az időjárás. Az amerikai fővárost milliók özönlötték el, hogy tanúi legyenek a történelmi pillanatnak, amikor leteszi esküjét az Egyesült Államok első színesbőrű elnöke. Washington utcáin megtiltották a járműközlekedést, a biztonságra pedig több tízezer rendőr, katona és ügynök vigyáz.

"14 órát vezettem megállás nélkül, hogy itt lehessek" - mesélte egy fekete férfi Washingtonban, miközben egy fehér nő azt mondta: amikor majd megkérdezik tőle, hol volt a történelmi pillanatban, akkor majd azt mondhatja: Washingtonban.

A legnagyobb tömeget a polgári jogi és vietnami háborús tiltakozások helyszínére, a Kongresszus és a Lincoln emlékmű közötti National Mall nevű hatalmas nyílt területre várják. Politikai kommentátorok nyilatkozataiból kiderült, hogy a pillanat különlegességét, az elnökválasztásokon a republikánus jelöltet támogató konzervatívok is átérzik.

Erre maga a távozó Bush elnök is emlékeztetett, aki magyar idő szerint délután négykor utoljára játssza el a házigazda szerepét, amikor Dick Cheney alelnökkel együtt kávézik a Fehér Házban Barack Obamával és a leendő alelnök Joe Bidennel.

Obamáék magyar idő szerint este fél hatkor érkeznek a Capitoliumra, a Kongresszushoz, ahol kezdetét veszi a hivatalos beiktatási ceremónia. Barack Obama fél órával később teszi le az esküt, és mondja el kommentátorok szerint 17 percesre tervezett beszédét.

Ebben a közösség szolgálatára helyezi majd a hangsúlyt. Az elnöksége előtti utolsó napon igyekezett példát is mutatni, amikor segített kifesteni egy hajléktalanszállót.

A fagyos időben is lelkes tömeg nagy része hatalmas kivetítő ernyőkön kíséri majd figyelemmel a ceremóniát. A háztetőkön mesterlövészeket helyeztek el, a levegőből helikopterek és vadászgépek biztosítják majd a helyszínt. Lent a földön a több ezer biztonsági ügynök és rendőr mellett a Nemzeti Gárda állományát is kivezényelték.

Miután Obama és Biden elbúcsúztatja a távozó Busht és Cheneyt, és végignézi a szokásos katonai díszszemlét, az este folyamán legalább 10 beiktatási bálon vesznek részt.

Kommentátorok megjegyzik: szimbolikus jelentősége van, hogy a beiktatás egy nappal követi a Martin Luther King nemzeti ünnepnapot, amelyen a meggyilkolt fekete polgári jogi aktivistáról emlékeznek meg. A leendő elnök azonban máris készülhet az első konfliktusra: a szeptember 11-I támadások áldozatai családtagjai bírálták, amiért be akarja zárni a guantánamói fogolytábort.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×