eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kihez megy Obama először?

Megindultak a találgatások, hova vezet Barack Obama első hivatalos külföldi útja: egy európai államba vagy netán édesapja szülőföldjére? Valójában az új elnök már találkozott a fontosabb államok vezetőivel, mégis szimbolikus jelentőségű, hogy beiktatása után melyik politikust hívja fel először időpont-egyeztetésre.

Múlt héten Barack Obama a mexikói elnökkel, Felipe Calderonnal találkozott. "Az adminisztrációm az első naptól kezdve azon lesz, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki Mexikóval" - mondta az akkor még csak a beiktatására váró Obama. A találkozóval Obama a hagyományz folytatta: Ronald Reagan óta minden megválasztott, de még hivatalba nem lépett elnök a Fehér Házba költözése előtt ellátogat a szomszédos Mexikóba.

De hova vezet majd az immár felesküdött Barack Obama első hivatalos elnöki útja? Mivel rendszeresen hangoztatta, hogy helyre akarja hozni a Bush elnöksége alatt megtépázott amerikai-európai kapcsolatokat, nem lenne meglepő, ha először az öreg kontinens egyik prominens vezetőjéhez látogatna el.

Valójában a nyári kampánykörútja során már mindenkivel találkozott, aki Európában számít. Volt Nicolas Sarkozy francia elnöknél, aki az Elysée-palotában látványosan nagyobb felhajtással fogadta őt, mint republikánus riválisát, John McCaint. Járt Angela Merkel német kancellárnál, és Berlinben, a győzelmi oszlopnál 200 ezer ember előtt mondott beszédet.

Gordon Brown brit kormányfőt is meglátogatta, ám sokan mégis azt mondják: nem elképzelhetetlen, hogy az Egyesült Államok 44. elnökének első hivatalos külföldi látogatása a szigetországban lesz majd. Gordon Brown szóvivője azonban igyekszik jelentéktelennek tüntetni fel annak a fontosságát, hogy kivel találkozik először Obama. "Nem tartjuk túl nagy jelentőségűnek, hogy mikor, kinek, milyen találkozója van. Az a fontos, hogy azonos értékeket valljunk, és együtt tudjunk dolgozni a kihívások megoldásán" - mondta a szóvivő.

De nem kötelező a kenyai származású Obamának Európába jönnie először. Elképzelhető, hogy egy közel-keleti vagy ázsiai vezetővel lesz első külföldi tárgyalása, vagy esetleg Mwai Kibakival, Kenya elnökével ül asztalhoz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×