eur:
387.01
usd:
355.97
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Vasfüggönyt bontana Gyurcsány Ferenc

Lépéseket vár Brüsszeltől a magyar miniszterelnök a nyugat- és kelet-európai uniós tagállamok közötti energetikai egyenlőtlenségek csökkentésére.

Gyurcsány Ferenc a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján úgy fogalmazott: az elmúlt években csatlakozott tagállamok kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint a régi uniós országok; le kell bontani az "energetikai vasfüggönyt".

A miniszterelnök hozzátette: az unió költségvetésében lévő ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési keretből finanszírozni lehetne a régió gáz- és villamosenergia-hálózatának összekötését.

A tanácskozáson a szlovák kormányfő az Európai Unió egységes fellépését sürgette a válság megoldására. Robert Fico emlékeztetett: Szlovákiának az ipari termelés biztosítására legfeljebb tíz napra elegendő gáz áll rendelkezésére.

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz Brüsszelben tárgyaltak a szállításokról, de még nem jött létre konkrét megállapodás. Az orosz vállalat vezetője bejelentette: helyreállítanák az Európába irányuló gázszolgáltatást, ha Ukrajnában uniós szakértők ellenőriznék, hogy Kijev nem szegi meg a tranzitmegállapodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×