eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csak egy hónapra elég a szlovák gáztartalék?

Csütörtökön sem érkezik Szlovákiába Ukrajnán keresztül orosz földgáz - jelentették be a pozsonyi gáz társaság képviselői. A két napja tartó kiesés már rövidesen komoly gondokat okozhat, figyelmeztetnek a szakemberek.

A gázszállításért felelős Slovensky Plynárensky Priemysel vállalat a tartalékokból továbbítja jelenleg gázt a háztartásokba, kórházakba, iskolákba. Az országban már szerdán megkezdték a nagyobb felhasználók gázellátásnak csökkentését.

A korlátozások csütörtökön is érvényben maradtak. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy minden olyan cég, amely évente több mint 60 ezer köbméter gázt fogyaszt, azonnali hatállyal leállt, s berendezéseit csak a technológiai minimumon működteti. Erre azért van szükség, hogy a berendezések ne szenvedjenek kárt.

Az intézkedés közel ezer vállalatot érint, köztük a nagy autógyárakat is. A zsolnai Kia máris leállította a termelést, a nagyszombati Peugeot gyárban pedig érezhetően korlátozták a gyártást.

A lakossági gázellátást, valamint a kórházak, iskolák és néhány más hasonló létesítmény gázellátását az állami tartalékokból oldják meg. Ezekből naponta 22 millió köbmétert lehet felhasználni, miközben az átlagos napi szükséglet 30 millió köbméter közelében van.

A válságstáb legújabb becslése szerint a jelenlegi fogyasztásnál ez a tartalék maximum 72 napra lenne elegendő. Más becslések szerint csupán 30-40 napra elegendőek a gáztartalékok.

A földgázszállítás szüneteltetése veszélyezteti az ország villamosenergia-ellátását is, ugyanis több berendezés földgázzal működik.

Robert Fico kormányfő nem zárta ki, hogy: amennyiben elhúzódna a gázvita, a kabinet mérlegelni fogja, ne újítsák-e fel a decemberben Jaslovské Bohunicében bezárt V1-es atomerőmű második energiablokkját. Az elképzelés ellen máris tiltakoznak a szomszédos Ausztria környezetvédői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×