eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kaviárt ettek a hajléktalanok

Svédországban egy betlehemi jászolból ellopott Kisjézusért ajánlanak díjat, Milánóban csempészektől lefoglalt kaviárt osztottak a szegények között, Betlehemben pedig az izraeli biztonsági falból csináltak turistalátványosságot. Karácsonyi furcsaságok a világ minden tájáról.

Idén első ízben az interneten élőben lehetett nézni a karácsonyi misét Betlehemből egy amerikai evangélikus szervezet honlapján. A szervezet nem titkolt célja a figyelemfelkeltés: egy olyan csoportról van szó, amely szerint a Messiás akkor tér vissza, ha a zsidók visszafoglalták az egész Szentföldet.

A betlehemi palesztinokat azonban nem a távoli jövő, hanem a jelen is foglalkoztatja. Miközben XVI. Benedek pápa a gyűlölet visszaszorítására hívott fel a Közel-keleten, a város mellett lassan elkészül az izraeli biztonsági betonfal, amely elválasztja Jeruzsálemtől - válaszul arra, hogy az elmúlt években több öngyilkos merénylő is Betlehemből érkezett Izraelbe.

Az egyik palesztin család, amelynek autószervizét három oldalról veszi körül a fal, kénytelen volt leállítani a vállalkozást. A családanya viszont hagyományos, olívafából készült domborműveket kezdett el árulni az interneten és a leginkább keresett az, amelyiken a jászolon áthalad a betonfal.

Claire Anastas viszont elmondta, a hagyományosabb ízlésű vásárlók kérésére el lehet tüntetni a falat a képről. Egy másik vállalkozó, akinek étterme van, a betonfalra írta fel a menüt és még külön "fal-figyelő szobát" is létrehozott, ahol a turisták úgynevezett csirke fal szendvicset fogyaszthatnak.

Mint elmondta, az ünnepek idejére rengeteg foglalás érkezett. A város Beit Dzsalla nevű részén pedig a megosztottság ellenére sikeresen működik egy keresztény, zsidó és muzulmán vállalat, amely azon a helyen gyárt pólókat, ahonnan korábban a palesztin fegyveresek a völgyben lévő izraeli lakóparkokat lőtték.

Mindeközben aggodalommal telt az ünnep a jobbára békés Svédországban is: a különösen vallásos Jönköping városában egy 28 ezer euróból épített betlehemi jászolból ellopták a Kisjézus életnagyságú figuráját. Az igazgató azt mondta: megbocsát az elkövetőknek és nem adja ki a nevüket, de vissza akarja kapni a szobrot.

Milánóban közben ritka csemegének örülhettek a hajléktalanok és a szegények. A hatóságok úgy döntöttek, hogy szétosztják köztük azt a negyven kilónyi kaviárt, amit csempészektől foglaltak le.

A Beluga-kaviár értéke 400 ezer euró és a rajta végrehajtott tesztek szerint fogyasztható. "Legtöbb vendégünk azonban nem is tudja, mik azok a kis fekete gömböcskék" - jegyezte meg az egyik ingyenkonyhán dolgozó atya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×