eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Jézus szembeszállna a harapós hatalmakkal"

"Ha Jézus ma élne, szembeszállna az agresszív, harapós, terjeszkedő hatalmakkal" - egyebek között ezt tartalmazza Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök "alternatív" karácsonyi üzenete, amelyet csütörtök este tesz közzé a Channel Four brit televízió.

Míg a vatikáni Szent Péter-bazilikában a pápa felszólította az összegyűlt hívek ezreit, hogy imádkozzanak a Szentföld békéjéért, azért az országért, ahol "Krisztus élt és amelyet mélységesen szeretett", a ciszjordániai Betlehemben is hasonló üzentet fogalmazott meg karácsony alkalmából a jeruzsálemi latin pátriárka. "A béke minden ember joga, s egyben ez a megoldás minden konfliktusra és minden vitára. A háború nem teremt békét és biztonságot" - mondta Fuád Tual a Születés templomával szomszédos Szent Katalin templomban tartott istentiszteleten. Közben Gázában Manuel Muszalem atya mutatott be éjféli misét, aki a Gázai övezet izraeli blokádja és az erőszak ellen emelte fel szavát mintegy 200 hívő előtt.

"Alternatív" karácsonyi üzenetet tesz közzé csütörtökön este a Channel Four brit televízió. Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök arra hívja fel a világ figyelmét, hogy ha Jézus ma élne, szembeszállna az "agresszív, harapós, terjeszkedő" hatalmakkal.

Az Egyesült Államokban közzétett karácsonyi üzenetében Barack Obama megválasztott elnök felszólította honfitársait: fogjanak össze, hogy megfordítsák a történelem kerekét, és közösen győzzék le a gazdasági válságot. "Mindnyájunknak ki kell vennünk a részünket a mások megsegítésében, új ötletek felkutatásában, az újításban, új fejezet megnyitásában dicső történelmünkben" - mondta hivatalba lépése előtt 27 nappal Barack Obama.

Nagy-Britanniában Rowan Williams, Canterbury érseke, a világ mintegy 77 millió anglikán hívőjének szellemi vezetője üzenetében a mindenki által megteendő "kis gesztusok" és helyi kezdeményezések fontosságára helyezte a hangsúlyt, amely segíthet abban, hogy az ember szembeszálljon a kor bajaival, akár a mostani gazdasági válsággal.

Lengyelországban Donald Tusk kormányfő és felesége szerdán részt vettek a Gdanskban hajléktalanok és ínségesek számára szervezett hagyományos karácsonyi ebéden. Portugáliában Alberto Costa igazságügy-miniszter szerda este mintegy húsz fogvatartottal vacsorázott a leiriai börtönben. Belgiumban az Euromillion szerencsejáték legutóbbi húzásának nyertese nyereménye felét - 3,75 millió eurót - felajánlott városa, Riemst szűkölködő családjainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×