eur:
388.5
usd:
360.56
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szűk körben ünnepelte 90. születésnapját Helmut Schmidt

Ma ünnepli 90. születésnapját Helmut Schmidt volt német kancellár. Noha az eseménnyel a média már hetek óta foglalkozik, a makacsságáról ismert egykori kancellár szűk körben ünnepel, és csak postai úton fogadja a politikusok és más közéleti személyiségek jókívánságait.

A német tévé ma reggeli adásában humoros jelenetet szentelt Helmut Schmidt 90. születésnapjának. Ebben a különös hangsúlyt kapott a volt kancellár jellegzetesen hamburgi tájszólása, de találó kifejezésekre összpontosuló szűkszavúsága is, amely magánéletére is jellemző volt - alighanem ezért is ünnepli szűkkörben, vele csaknem egyidős felesége és néhány közvetlen jó barátja társaságában 90. születésnapját.

A tévé megtudta azt is, hogy olyan személyek a meghívottak, akiknek nincs kifogásuk a volt kancellárt körülvevő sűrű cigarettafüst ellen, ugyanis a Schmidt házaspár változatlanul erős dohányos. Még a nemrég készült tévéinterjú során is kivételt tett a szerkesztő, ellenkező esetben a volt kancellár nem lett volna hajlandó bemenni a stúdióba, amelynek falán óriási "Dohányozni tilos!" tábla lóg.

Elsőként a vele éveken át dolgozó kormányszóvivő, Klaus Bölling gratulált: tudva, hogy Schmidt eredetileg tanárember volt, latinul kívánt neki minden jót, kidomborítva, hogy erejét a hazáért áldozta fel. Bölling ugyanakkor cáfolta azt a közhiedelmet, hogy Helmut Schmidt a munkát egyfajta kábítószernek tekintette.

A visszafogott születésnapi ünnepség tökéletesen illeszkedik a volt kancellár önmagával szemben is gyakorolt szigorúságához; ez megmutatkozik abban is, hogy évtizedek óta ugyanabban az egyszerű sorházban él, ahol az 1970-es években fogadta Leonyid Brezsnyev szovjet államfőt és kommunista pártvezetőt. Brezsnyev egyszerűen nem akart hinni a szemének, hogy egy nyugati kormányfő ennyire szerény körülmények között él.

Csupán a zongora jelezte, akárcsak ma is, hogy Schmidt nagy zenebarát, alighanem ezért is jelentették meg újra, mintegy születésnapi ajándékként azt a már rég elfogyott Mozart és Bach lemezt, amelyeken két világhírű zongoraművész, Justus Franz és Christoph Eschenbach mellett Helmut Schmidt játszotta a harmadik zongoraszólót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×