eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hazatelepülnek a kiábrándult cégek

Az Európai Unió keleti bővítése sok német vállalat számára jelentett komoly csábítást a termelési folyamatok áthelyezésére az előnyös feltételeket kínáló új uniós országokba. A számítások azonban csak részben váltak be - legalábbis erre utal a Handelsblatt című gazdasági napilapban most megjelent tanulmány, amely szerint évente csaknem félezer cég települ vissza német földre Kelet-Közép-Európából.

A felmérés ismertetésekor a német mérnökök szövetségének elnöke rámutatott arra, hogy az alacsony termelési költségek csábítása igen sok esetben súlyos következményekkel járt a vállalatok számára.

2004 és 2006 között átlag minden hetedik német vállalat döntött úgy, hogy termelési folyamatait áttelepíti az egykori vasfüggönytől keletre fekvő térségbe. Több mint 50 százalékban az új uniós országok jöttek számításba.

Idővel kiderült, hogy régiótól függően ezekben az országokban is komoly eltérések vannak a munkabérek terén. Magyarország esetében például a Dunától nyugatra fekvő ipari központokban jóval többe kerül a termelés, mint az Alföldön.

Az autógyártás révén fellendült ipari régiókban például évente akár 30 százalékkal is emelkedhetnek a bérek, és ez elrettentően hat a német gazdasági vezetőkre, ezért nem meglepő, hogy évente közel 500 német vállalat telepíti haza üzemeit.

Kína viszont jóval kedvezőbb lehetőségekkel kecsegtet, mint az új uniós országok. Nemcsak az alacsony munkabér, hanem a felvevő piac közelsége is jelentős szerepet játszik abban, hogy kiváltképpen a nehézipar és az elektrotechnika egyre gyakrabban települ át Kínába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×