eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Helyreállt a nyugalom a görög fővárosban

A tüntetők és a rendőrök éjszakai összecsapásai után vasárnap reggelre helyreállt a nyugalom Athénban. A legutóbbi csatározások közép-európai idő szerint hajnali fél kettőig tartottak és a Műszaki Főiskola környékére összpontosultak. A tüntető fiatalok a diák halála óta megszállva tartják az oktatási intézményt.

A görög fővárosban nyolcadik napja tartanak a zavargások és a rendőri erőszak elleni tüntetések amiatt, hogy egy rendőr december 6-án lelőtt egy diákot, mert az állítólag megdobált egy rendőrautót. Meg nem erősített médiaértesülések szerint a fiú halálát egy gellert kapott lövedék okozta.

A legutóbbi csatározások közép-európai idő szerint hajnali fél kettőig tartottak és a Műszaki Főiskola környékére összpontosultak. A tüntető fiatalok a diák halála óta megszállva tartják az oktatási intézményt.

A tiltakozók eleinte szemetes kukákat gyújtottak fel és kisebb barikádokat emeltek, amelyeket a rendőrség rövid idő alatt lerombolt. Körülbelül húsz szeméttároló égett ki. Az összecsapások azután kezdődtek, hogy több tucat tüntető megtámadott egy belvárosi rendőrőrsöt az Exarchia negyedben, ahol a rendőr lelőtte a 15 éves Alexisz Grigoropuloszt. A környező utcákon később mintegy száz - arcát sállal, álarccal eltakaró - fiatal ütközött meg a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására.

A zavargások két másik negyedre is átterjedtek. Panormuban ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak a görög Eurobank egyik fiókjára és felgyújtottak két luxusautót. A pénzintézet bejárata és egy bankautomata megrongálódott, az anyagi kár jelentős. Patiszion negyedben is gyújtópalackokat hajítottak a görög nemzeti bank (BNG) két fiókjára, egy Eurobank-fiókra, valamint a környezetvédelmi és közmunkaügyi minisztérium egyik hivatalára, szintén tetemes anyagi károkat okozva.

Hajnalra kiürült az athéni parlament előtti Szintagma tér is, ahol előző este mintegy kétezer tüntető, többségében középiskolás diák tartott békés tiltakozó megmozdulást, gyertyákat gyújtva a lelőtt kamasz emlékére.

A rendőrség közlése szerint szombaton és vasárnapra virradóra 86 embert állítottak elő.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×