eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A hadszíntéren vigasztalta csapatait a brit kormányfő

Az Afganisztán déli részén állomásozó brit csapatokat kereste fel Gordon Brown miniszterelnök, egy nappal azután, hogy négy brit katona halt meg Hilmend tartományban.

A kormányfő hangsúlyozta: a terrorizmus elleni harc jegyében létfontosságú a nemzetközi erők jelenléte Afganisztánban. Gordon Brown később az afgán fővárosba, Kabulba utazott, hogy tárgyaljon Hamid Karzai államfővel.

Nagy-Britannia 2001 novembere óta állomásoztat katonákat az ázsiai országban. Jelenleg 7800 brit katona teljesít szolgálatot Afganisztánban. Nemrég további 300 brit katonát vezényeltek az országba, hogy szavatolják a biztonságot a 2009-es választási kampány és az elnökválasztás idején. A várakozásoknak megfelelően a jövőben az Irakból kivont erőkkel arányosan nő az afganisztáni brit kontingens létszáma.

A brit kormányfő este Indiába utazik, ahol Manmohan Szingh miniszterelnökkel folytat megbeszélést.

Támadás egy bázis ellen

Pakisztán északnyugati részén a NATO erők utánpótlását biztosító 11 teherautót és 13 konténert gyújtottak fel tálib felkelők. A helyi rendőrség közlése szerint a támadás egy, a NATO-erőket kiszolgáló, Pesavar közelében lévő bázison történt.

A tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek 20 másik teherautóra.

Az Afganisztánba vezényelt külföldi haderő utánpótlásának 80-90 százaléka Pakisztánon keresztül érkezik, az árut Karacsi kikötőjében rakodják át hajókról teherautókra. A pesavari bázisokat több támadás és fenyegetés érte az utóbbi hónapokban.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×