eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szász Jenő: Hasznos lenne az RMDSZ ellenzékbe vonulása

Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke úgy véli: hasznos lenne a romániai magyar közösség számára, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe vonulna - írja a Nyugati Jelen című aradi lap a Mediafax román hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Szász szerint a magyarok úgy tekintenek az RMDSZ-re mint a rendszerváltás idején meghatározó szerepet játszó politikai erőre, a Nemzeti Felszabadítási Frontra, amely "a totalitárius rendszer leverése után született, 18 évig hatalmon volt és akadályozta a demokratizálódást". Szász Jenő úgy véli, politikai szemszögből korrekt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) az RMDSZ nélkül akarna koalíciót alkotni a demokratákkal (PDL), mert az RMDSZ elárulta a szövetséget a PSD-vel.

"Az RMDSZ elárulta a szövetséget a PSD-vel. Négy évig a szociáldemokraták oldalán állt a parlamentben, Adrian Nastaseval és más erős pártbeli emberrel kötött egyezségeket, és amikor erről lemondott, konzekvencia-hiányról tett tanúbizonyságot. Úgy tűnik, hogy a PSD memóriája jobb, mint az RMDSZ vezetőségéé, és ezek szerint korrekt és érthető azon döntésük, hogy többé nem akarnak a Szövetség képviselői mellett állni" - mondta a Magyar Polgári Párt elnöke.

Szász Jenő hozzátette, hogy "az RMDSZ mindig fordítva cselekszik, mint kellene. Amikor ellenzékben kellett volna lennie a NATO és az EU-csatlakozás előtt, amikor az amerikaiak és az Európai Unió tagjai jobban odafigyeltek volna, ha azt mondja, hogy nem lettek megoldva teljesen a magyar közösség jogai Romániában, akkor kormányon volt, és támogatta a hatalmat. Most pedig, szintén a hatalom miatt, fordítva cselekszik."

Szerinte, ha az RMDSZ elfogadja az MPP-vel a szövetséget a november 30-i romániai parlamenti választások előtt, bebizonyította volna, hogy egyetért a magyar közösség demokratizálásával, és sokkal több szavazatot kapott volna, mivel a romániai magyarok közül többen mentek volna el szavazni.

A 2008 elején hivatalosan bejegyzett MPP nem indult pártként a november 30-i választásokon. Néhány egyéni jelöltet támogatott, de egyikük sem tudott mandátumot szerezni.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×