eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhunyt az orosz ortodox egyház feje

Elhunyt II. Alekszij pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője. A főpap 79 éves volt, és ugyan egy ideje már betegeskedett, halála váratlan volt.

Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az orosz főváros közelében fekvő rezidenciáján halt meg pénteken reggel - közölte a pátriárkátus egyik munkatársa. Halálának oka egyelőre nem ismert, és a temetésének időpontját sem tűzték ki.

II. Alekszij a kommunista elnyomás évtizedeinek végeztével segített az ortodox egyház morális tekintélyének helyreállításában.

A római katolikus egyházzal való viszonya azonban végig feszült maradt, többször is elutasította a javaslatot, hogy személyesen találkozzon II. János Pál, majd XVI. Benedek pápával.

II. Alekszij 1929-ben született Tallinban, 1950-ben szentelték pappá, 1961-ben Észtország püspökévé nevezték ki. A következő évtől a moszkvai patriarchátus külügyi osztályát vezette, 1964-ben a Szent Szinódus állandó tagja lett, majd 1990-ben Moszkva és egész Oroszország 15. pátriárkájává avatták.

Mihail Gorbacsov egykori szovjet vezetőt valósággal sokkolta a pátriárka halála. "Nagyon mélyen tiszteltem őt" - jelentette ki a hír hallatán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×