eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Válságos időkben az államnak kell példát mutatnia"

A válságra adott válaszunk a még több befektetés - jelentette ki Nicolas Sarkozy csütörtökön, amikor ismertette a francia kormánynak a gazdaság élénkítésére kidolgozott tervét. Az észak-franciaországi Douai városban megtartott egy órás elnöki beszédből kiderült: az állam összesen 26 milliárd eurót mozgósít a válság leküzdésére.

"A válságos időben mindenki az államra vár, ezért az államnak elől kell járnia a jó példával" - fogalmazott néhányszáz fős hallgatósága előtt Nicolas Sarkozy. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy az állam gyorsított eljárásban fizeti ki azt a mintegy 11 milliárd eurót, amellyel különböző magáncégeknek tartozik, és amelyek átutalása - ahogy az államfő fogalmazott - hanyagság vagy rossz beidegződés miatt évek óta késedelmesen történik meg.

További állami gesztus, hogy a kincstár gyorsított módon téríti vissza az adó- és járulék túlfizetéseket, valamint a befizetett áfát, a kettő együtt - a kormány számításai szerint - 7 milliárd eurót tesz ki. Mindezek mellett az állam felgyorsítja, illetve előrehozza a tervezett infrastrukturális beruházásait, amire 10,5 milliárd eurót szánnak.

Felújítják, illetve hőszigeteléssel látják el egyebek mellett az állami hivatalok, az egyetemek, a hadsereg és a rendőrség épületeit. Felgyorsítják a Párizst Torinóval összekötő nagysebességű vasútvonal építését, és a tervek szerint 2010 és 2014 között egyszerre négy TGV vonal épül majd Franciaországban.

Az állami cégeket, az elektromos- és a gázműveket, a postát, a helyi tömegközlekedési vállalatokat, valamint a vasutat is modernizációs, illetve környezetvédelmi célú beruházásokra fogják ösztönözni, amire újabb 4 milliárd eurót fordítanak.

Nicolas Sarkozy bejelentette, hogy a következő két évben az állam 100 ezer lakást fog megvásárolni vagy építtetni, ezzel párhuzamosan pedig megduplázzák azt az alapot, amelyből az alacsony jövedelműek által igényelhető kamatmentes lakáshiteleket finanszírozzák.

Megmentik az autóipart

Az aktív lakosság 10 százalékát foglalkoztató autóiparra vonatkozó intézkedések kiemelt fejeztet kaptak az államfői beszédben. Nicolas Sarkozy bejelentette, hogy 1000 eurós (mintegy 261 ezer forintos) prémiumot kap minden olyan vállalkozó, aki kisméretű haszongépjárművét új, környezetkímélő autóra cseréli. Az államfő hozzátette: mivel Franciaországban a gépkocsik háromnegyedét hitelre vásárolják, a kormány egymilliárd eurós garanciakeretet nyit az új gépkocsi-hitelekhez.

Nicolas Sarkozy azt mondta: az állam mindenre kész, hogy az autóipart megmentse, így a kormány várhatóan beszáll az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatások finanszírozásába. "Mindennek azonban feltételei vannak" - tette hozzá, és hatalmas tapsot aratott, amikor kilátásba helyezte: nem számíthatnak segítségre azok a cégek, amelyek továbbra is külföldre viszik termelésüket.

Globalizáció kontra hazafiasság

"Híve vagyok a globalizációnak és a szabad kereskedelemnek, de közpénzen nem támogathatjuk az ország elipartalanítását" - mondta a köztársasági elnök. Nicolas Sarkozy azt is bejelentette, hogy a tíz főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások jelentős járulékkedvezményt kapnak az új alkalmazottak után, amitől a folyamatosan emelkedő munkanélküliség megtorpanását várják. A minimálbéren foglalkoztatottak után például - ez jelenleg mintegy 1030 euró, közel 270 ezer forint - a munkaadónak semmilyen járulékot sem kell fizetnie.

A mintegy 26 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag 15,5 milliárd eurós plusz kiadással jár az állam számára, ami azt jelenti, hogy a költségvetési deficit jövőre, 4 százalékra emelkedik a tervezett 3,1 százalék helyett.

A csütörtökön ismertetett csomag végrehajtásának ellenőrzésére külön kormánymegbízott fog felügyelni, és beszéde végén az államfő jelezte: tudatában vannak annak, hogy ez nem egy átmeneti válság, ezért a kormány további tervek kidolgozására készül. Az Európai Uniónál el akarják érni például, hogy Franciaország célzott módon hajthasson végre áfa-csökkentést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×