eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb botrány a BBC-nél: prostizás és villantás

A BBC-nél már megint eljárt egy tréfás kedvű műsorvezető szája. A reggeli zenés műsor lemezlovasa, Chris Moyle a lengyeleket sértette meg. A BBC 1 rádió másik műsorában pedig magamutogató színész okozott botrányt.

Nemrégiben a BBC 2 botrányáról beszélt egész Anglia: a beszélgetős műsorok csillagászati összegű gázsit húzó sztárja, Jonathan Ross fecsegett műsorvezető társával, Russell Branddel, és ízléstelen viccet sütöttek el egy közismert veterán színész rovására, amikor leányunokája erkölcseit taglalták.

Brand ezután önként távozott a BBC-től, máshová szerződött, Ross pedig büntetésként 12 heti szilenciumot kapott, ami tetemes jövedelemkiesést jelentett számára. Valóban rosszul azonban a hullámsáv igazgató járt, aki lemondásra kényszerült, mert felelősnek érezte magát azért, hogy az előre felvett műsorból leadás előtt nem vágták ki a sértő ízléstelenségeket.

Most a BBC 1 rádióadás szintén sztárkategóriába sorolható reggeli lemezlovasa, Chris Moyle ragadtatta magát ostoba poénokra: több százezer Nagy-Britanniában élő lengyelt sértett meg zavaros szövegével. Arról beszélt, hogy az utcalányok jól takarítanak, vasalnak, akárcsak a lengyel lányok. Ezt lehetett így is, úgy is érteni, mindenesetre a lengyelek azonnal tiltakozásba kezdtek.

Összemosás

Van az angliai lengyel közösségnek újságja is, de a tiltakozást elsősorban egy internetes portáljuk, az Infoline szervezi, megjegyezve, hogy "Chris Moyle műsorát ezrek hallgatják, amit mond, az seregnyi hallgató véleményét befolyásolhatja. Elhangzott tréfája a Nagy-Britanniában élő lengyelek megítélésére káros. A BBC rosszul teszi, ha előítéleteket gerjeszt, inkább bemutathatná Lengyelországot és a lengyeleket, a zavartalan együttélés szellemében."

Ami azt illeti, Moyle az élő adásban előbb mondta azt, hogy a prostik jól vasalnak, majd ezután beszélt a lengyel lányokról, tehát csupán arról van szó, hogy a kettőt össze lehet keverni.

A nagy-britanniai lengyelek szövetségének elnöke, Jan Mokrzycki bocsánatkérést követel. Chris Moyle, akinek a fizetése annyi, mint a miniszterelnöké, és többször sütött már el a műsorában különböző társadalmi rétegeket kifigurázó vicceket, azt állítja, hogy tréfája nem a lengyel lányok ellen irányult.

Jack kapitány kivillantotta

A tanulság: olyan BBC-műsorvezetőket kell alkalmazni, akik elég intelligensek ahhoz, hogy tudják, hol van a tréfálkozás és az ízlés határa. Ez a BBC színészeire is vonatkozik, a nagymúltú közszolgálati adó ugyanis jelenleg egy másik incidens hullámverésének is ki van téve.

A népszerű Doctor Who és Torchwood című tévésorozatok jóképű, fiatal sztárja, John Barrowman a közönség előtt felvett rádióműsorban merész viccnek találta, hogy kinyissa a sliccét. A közönség hahotázott és visongott a "villantás" láttán, ám, rádióadás lévén, csak ők tudják, hogy mit láttak. A műsort vezető Annie Mac azonnal elnézést kért a hallgatóktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×