eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Több szavazatot szerzett, mégis veszített a baloldal Romániában

Noha még mindig várni kell a romániai parlamenti választások végeredményére, az immár biztosnak látszik, hogy a szavazatgyűjtésben a baloldal, a mandátumszerzésben viszont a jobboldal győzött.

A romániai választási bizottság ma délelőttre ígérte, de holnapra halasztotta a parlamenti választások végeredményének kihirdetését. Az azonban biztosnak látszik, hogy noha a Szociáldemokrata Párt nevével fémjelzett választási szövetség kapott mintegy fél százalékkal több szavazatot, a parlament mindkét házában a jobboldali Demokrata - Liberális Párt szerezte a legtöbb mandátumot.

A most bevezetett egyéni választókerületes rendszer sajátos kiegyensúlyozó mechanizmusai eredményezték azt, hogy a jobboldal a képviselőházban egy, a szenátusban két mandátummal többet szerzett, mint a bal. Így hát a romániai elemzők biztosra veszik, hogy Traian Basescu elnök a jobboldalt bízza meg kormányalakítással.

A két nagy tábor között a mérleg nyelvét betöltő Nemzeti Liberális Párt vezetői kedden azt közölték, az új körülmények között is folytatnák együttműködésüket a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, amellyel négy éve kormányoznak együtt, két éve immár kisebbségben. Ezzel megnövekedett annak a valószínűsége, hogy az RMDSZ a következő kormányban is szerepet kapjon.

A Markó Béla által vezetett szövetség egyébként a most felálló parlament alsóházában megőrizte a 22 mandátumát, a felsőházban viszont 10-ről kilencre csökkent a mandátumai száma. Mind a képviselőházi, mind a szenátusi magyar frakció felerészben megújult.

Afféle kuriózumnak számít, hogy RMDSZ-es politikus jutott a parlamentbe az afrikai és közel-keleti választókerületből. Kötő József mandátumához elég volt 34 szavazat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×