eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Saját vezetőik ellen tüntetnek a felháborodott mumbaiak

A mumbai lakosokkal való szolidaritás jeleként Indiába érkezett Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter. Rice együttműködésre sürgette Pakisztánt a múlt heti véres terrordráma kivizsgálásában. Közben a városban egyre nagyobb a harag, mert kiderült: az amerikai hírszerzés előre figyelmeztette Indiát, egy tengerről érkező terrortámadás lehetőségére.

A külföldiek és a helyi elit által kedvelt Leopold kávézóban már feltakarították a vérnyomokat és a törmeléket, a visszatérő látogatók szinte jelenlétükkel jelzik: nem hagyják magukat megfélemlíteni. A terroristák mellett azonban egyre inkább saját vezetésükre is haragszanak a mumbaiak.

A lakosok egy része sms és közösségi oldalak útján tömegtüntetést szervezett estére. Név nélküli források azt mondták a Guardian című brit lapnak, hogy az amerikai hírszerzés már egy hónappal ezelőtt figyelmeztette Indiát: egy pakisztáni csoport terrortámadást készít elő.

Az ABC News szerint azt is jelezték, hogy a támadás a tengerről várható, a célpontok pedig szállodák és üzleti központok lesznek. Mindezek ellenére Mumbai rendőrfőnöke azt mondta: őt senki sem értesítette konkrét fenyegetésről.

Az NDTV indiai hírtévé szerint a vérengzés előtt nyolc nappal is elhangzott több figyelmeztetés, és még a feltételezett elkövetőket, a pakisztáni Laskar-e-Taiba (Az Igazak hadserege) nevű csoportot is megnevezték. Az indiai haditengerészet szerint a rendszer hibája miatt nem hiúsították meg ezek után a támadást. Megszólaltak a helyi halászok is, akik azt állítják: hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy szélsőségesek robbanóanyagot csempésznek Mumbaiba.

Az ellenzéki nacionalista Bharatiya Janata párt a helyzetet kihasználva nem túl kifinomult újsághirdetésben adta tudtára a választóknak, hogy vele nagyobb biztonságban lennének. "Brutális terror. Gyenge, kelletlen és tehetetlen kormány. Harcolj a terror ellen, szavazz a BJP-re" - szólt a hirdetés.

Közben Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter Indiába érkezve különösen határozott hangon felszólította a szomszédos Pakisztánt, hogy "átlátható módon" működjön együtt a nyomozásban és hozzátette: erre majd személyesen is emlékezteti Zardari pakisztáni elnököt. Rice szerint bárkik is voltak az elkövetők, a támadás az Al-Kaida keze nyomát viseli magán. India azzal vádolja szomszédját, hogy az régóta nem akar, vagy képtelen fellépni a területén működő India-ellenes csoportokkal szemben.

Szakértők megjegyzik: a pakisztáni titkosszolgálat az általa létrehozott militáns csoportokkal vívott éveken át közvetett háborút Indiával.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×