eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Nem mondhatok nemet, miközben az ország két háborút is vív"

Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki Barack Obama kormányában is megtarthatja posztját, kedden közölte: határozatlan időre kapott megbízatást, Obamával nem állapodtak meg arról, hogy mennyi időre szól a felkérés.

Gates hangsúlyozta, hogy ő az első olyan védelmi miniszter a poszt mintegy 60 évvel ezelőtti létrehozása óta, aki egy új elnök hivatalba lépésével megtarthatja pozícióját, s ez különleges helyzet.

"A megválasztott elnök arra kért, hogy segítsek, és nem mondhatok nemet, miközben az ország két háborút is vív" - fogalmazott Gates, aki előző nap Chicagóban, amikor Obama bejelentette döntését, azt mondta: kötelessége, hogy a leendő elnök felkérésére továbbra is vezesse a Pentagont.

Arra a kérdésre, hogy több fontos ügyben - például az iraki csapatkivonás, az afganisztáni misszió vagy a guantánamói börtöntábor sorsa - hogyan lesz képes együttműködni az új elnökkel, úgy felelt: bizonyára lesznek nézeteltérések az új kormányban, de "az elnök hozza meg a döntést".

Az iraki csapatkivonással kapcsolatban elmondta: Obama világossá tette, hogy 16 hónapon belül szeretné kivonni a harcoló alakulatokat, de egyúttal "felelősségteljes kivonást" is emlegetett, és azt mondta, kész meghallgatni a katonai parancsnokok véleményét.

Arra a kérdésre, hogy Obamához hasonlóan ő is megfelelőnek tartja-e a csapatok 16 hónap alatt történő kivonását, Gates azt mondta: erről lehet egyeztetni. Mint kifejtette, Irakban lényegesen javult a biztonsági helyzet, az amerikai csapatok 2009 júniusig kivonulnak a lakott területekről.

Feladat: a háború befejezése

Robert Gates megköszönte a megválasztott elnöknek a bizalmat, ugyanakkor George Bush jelenlegi elnöknek is köszönetet mondott kinevezéséért, amelyet nagy megtiszteltetésnek tart. Obama hétfőn azt mondta, hogy hivatalba lépése után új feladatot ad a Pentagonnak: az iraki háború befejezését. Mint mondta, át kell csoportosítani az erőforrásokat, a terrorizmus elleni háborút ott kell befejezni, ahol elkezdődött, Afganisztánban.

Gates két éve áll a minisztérium élén. A CNN demokrata párti szakértői korábban azt hangsúlyozták, hogy Gates a folyamatosságot képviseli Obama kormányában. Mások viszont úgy látják, hogy Gates jelölése "nem passzol" az Obama által beígért változásba, személye viszály forrása lehet a rakétavédelmi kiadások, valamint a gyors iraki csapatkivonás kérdésében.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×