eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Százezrek mérgeződtek meg, de eddig letagadták

A korábbi három helyett hat kínai csecsemő halhatott meg a melaminnal szennyezett babatápszertől, a beteg gyerekek száma pedig hatszor annyi, mint amiről korábban beszéltek - ismerte el a kínai Egészségügyi Minisztérium. Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki és megingatta a kínai vezetés tekintélyét.

Nem ötvenezer, hanem csaknem háromszázezer gyerek betegedett meg Kínában amiatt, hogy a gyártók tudatosan melamint kevertek a népszerű babatápszerekbe. A gyártók azért folytatták a csaló gyakorlatot, hogy a hígított tejtermékek tesztelőit becsapják. Csakhogy emiatt hat csecsemő halhatott meg - ismerte most el a kínai Egészségügyi Minisztérium. A hatóság szeptember 21. óta most módosította először a botránnyal kapcsolatos adatokat.

Tudósítók megjegyzik, hogy a hasonló válságok idején a kínai kommunista vezetés csak fokozatosan adja ki az információt, mert úgy gondolja, hogy ezzel mérsékelheti a közvélemény dühét.

A jelenleg elismert adatok szerint 294 ezer csecsemő szenved vizelési gondoktól azt követően, hogy a minisztérium által biztonságosnak ítélt tápszert kapott. "A legtöbb csecsemőben kialakult veseköveket játóbeteg ellátás során kezelték, de voltak, akik kórházba kerültek" - ismerte el a minisztérium közleménye.

Több ezer szülő követel közben kártérítést, de ehhez az is kell, hogy hivatalosan igazolják nekik, hogy gyerekeik halálát vagy betegségüket a szennyezett tápszer okozta. Az egyik apa elmondta: először közölték vele, hogy a tejpor okozta fia halálát, később azonban azt, hogy erre nincs bizonyíték.

A melaminbotrány és a tavaszi földrengésben rosszul épített iskoláik romjai alatt meghalt gyerekek ügye komolyan aláásta a pekingi kormány tekintélyét, az olimpiát övező hazafias büszkeség ellenére.

A melaminszennyezést szeptemberben fedezték fel. A kormány szerint az egyik gyártó, a Sanlu-csoport már egy éve tudott az ügyről, de megpróbálta eltussolni. A botrány miatt a hatóságok kénytelenek voltak szigorú biztonsági intézkedéseket hozni, különösen az után, hogy a vegyületet állati takarmányba is belekeverték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×