eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Biológiai támadás fenyegeti az Egyesült Államokat

Biológiai támadásra kell felkészülnie négy éven belül az Egyesült Államoknak - figyelmeztetett egy kétpárti bizottság. A testület szerint a majdani Obama-kormányzatnak külön tanácsadót kell kineveznie a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni harcra.

A következő kormányzat felelőssége lesz, hogy megvédje az Egyesült Államokat a biológiai fegyverek okozta fenyegetéstől - üzente a két nagy amerikai párt egy-egy volt szenátora által vezetett, a tömegpusztító fegyverek elterjedésével és terrorizmussal foglalkozó bizottság.

A testület szerint a különböző terrorcsoportok egyelőre képtelenek atom-, vagy biológiai fegyverek létrehozására. Ám, ha olyan tudósokat találnak, akik hajlandóak velük együttműködni, akkor könnyen legyőzhetik ezt az akadályt.

"Az Egyesült Államoknak nem azért kell aggódnia, mert terroristákból biológus válhat, hanem azért, mert biológusok válhatnak terroristákká" - figyelmeztet a jelentés. Az anyag szerint a biológiai fenyegetés sokkal komolyabb, mint a nukleáris. A pusztító anyagot sokkal könnyebb fegyverré alakítani, és például aeroszolokban terjeszteni, mint atombombagyártásra alkalmas hasadóanyagot lopni és abból nukleáris eszközt készíteni.

Az amerikai kormány főként a nukleáris terror megelőzésére koncentrál, pedig a bizottság szerint a biológiai terrormerénylet megakadályozása előrébb való lenne.

Bob Graham floridai szenátor elmondta: a legvalószínűbb biológiai fegyver továbbra is az antrax marad, de megemlítette a 20. század elején 40 millió ember halálát okozó spanyolnáthát is. A vírust újra létrehozták, és nincs ellenszere arra az esetre, ha ellopnák és járványt indítanának el vele.

A szenátor szerint a terroristák egy lépéssel előrébb járnak a hatóságoknál. Ha például a mumbai támadóknak biológiai fegyvereik is lettek volna, jóval hatalmasabb pusztítást tudtak volna okozni. A tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban pedig egyre több szál vezet Pakisztánba - jegyezték meg a szerzők, akik az ősszel abba az iszlámábádi szállodába voltak hivatalosak, amelyet érkezésük előtt néhány órával robbantottak fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×