eur:
389.01
usd:
361.33
bux:
68695.88
2024. május 7. kedd Gizella

"Vegyék fel Svájcot is az adóparadicsomok listájára!"

Svájcot is vegyék fel az adóparadicsomok listájára - sürgeti a német pénzügyminiszter. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által összeállított névsorban csupán három törpeállam: Andorra, Liechtenstein és Monaco szerepel.

A pénzügyi válság szinte kapóra jött az úgynevezett adóparadicsomok ellen már régóta szervezkedő országok számára. Párizsban tartott értekezletükön felkérték a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet, hogy dolgozza át azon országok listáját, amelyeknek bankrendszere lehetővé teszi külföldi állampolgárok számára az adótörvények kijátszását, illetve az így szerzett pénzösszegek titkos számlákon történő elhelyezését.

Jelenleg három európai országot sorol fel a szervezet, de a párizsi konferencián résztvevő német pénzügyminiszter követelte, hogy Svájcot is vegyék fel a jelenleg csupán Andorrát, Liechtensteint és Monacót említő feketelistára.

Mint Peer Steinbrück kifejtette: azáltal, hogy az adóparadicsomok elzárkóznak bármilyen közlés elöl a külföldi bankbetéteket illetően, számos ország költségvetése több milliárd euró adóbevételtől esik el.

Valamivel békülékenyebb hangnemet ütött meg a konferencia vendéglátója, Eric Wört francia pénzügyminiszter, aki ugyan leszögezte, hogy a banktitoknak is van határa, de elismerte, hogy Svájc a közelmúltban már módosított korábbi elutasító álláspontján.

Némi meglepetést keltett, hogy Svájc és a banktitok terén szintén egyéni utat követő Luxemburg lemondta részvételét a párizsi értekezleten, amiből a német pénzügyminiszterhez közelálló körök arra következtetnek, hogy a berni kormány egyelőre nem óhajt változtatni a gyakorlatán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×