eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mindenki felsorakozott a pénzügyi válság kezelése mellett

Brüsszelben támogatták a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakítását az Európai Unió tagállamai.

Nicolas Sarkozy, a közösség elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője elmondta: végre kell hajtani a múlt héten kidolgozott programot, amelynek lényege a bankközi hitelek állami garantálása, és szükség esetén a bankok újratőkésítése a csődök megakadályozására.

A tagországok vezetői egyetértettek abban, hogy ki kell tartani a klímavédelmi programban meghirdetett célok, köztük a széndioxid-kibocsátás 20 százalékos visszafogása és a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra növelése mellett.

A vitán nyolc kelet- és közép-európai ország - köztük Magyarország fontosnak tartotta, hogy az uniós energiapolitika egyszerre vegye figyelembe a környezetvédelmi célkitűzéseket és a fenntartható gazdasági növekedés szükségességét.

A kétnaposra tervezett értekezlet napirendjén a pénzügyi válság mellett az uniós reformszerződés sorsa is szerepel. A Moszkvával az orosz-grúz háború miatt felfüggesztett uniós tárgyalások folytatásáról nem született döntés.

Negatív kilátás

Negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat a Standard & Poor's. A hitelminősítő elemzésében azt írja: a magyar hitelállomány az elmúlt években gyors ütemben emelkedett a GDP 64 százalékára, a növekedés jelentős hányadát devizaalapú hitelek adták, amelyeket nagyrészt a külső adósság növelésével finanszíroztak.

Az intézet Ukrajna besorolásait is negatív felülvizsgálat alá vette. Az indoklás szerint a dollárban számolt ukrán mérleg-hiány az idén az első félévben a hatszorosára - a GDP-érték mintegy 7 százalékára - emelkedett, és a bruttó külső finanszírozási igény a következő 12 hónapban eléri az ukrán devizatartalék 147 százalékát.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×