eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Még nem ért véget az állami rendcsinálás a bankoknál

Rekordgyorsasággal, két napos vita után elfogadta a francia parlament két háza a pénzügyi válság kezelését célzó törvénymódosítást, amelyből kiderül: az állam valójában két társaságot állít fel, az egyik a bankok számára kölcsönöket vesz fel a piacon és 320 milliárd euró erejéig azokra garanciát vállal, a másik a pénzintézetek feltőkésítésére elkülönített 40 milliárd eurót kezeli majd. A szerdai végszavazás előtt a francia miniszterelnök hangsúlyozta: ezzel a válságnak még nincs vége.

Az első társaság a Hitelintézetek Refinanszírozási Pénztára nevet viseli majd, és közvetítő szerepet tölt be a bankközi piacon, mivel jelenleg akkora a bizalmatlanság, hogy senki nem akar hitelezni senkinek.

Az elképzelés szerint az új cég előnyös feltételek mellett jut majd pénzhez, és azt jutalék fejében továbbadja a bankoknak. A kormány úgy döntött, hogy a pénztár részvénytársaság formájában működik, tulajdonosai 66 százalékban a szolgáltatásokat igénybe vevő bankok, 34 százalékban pedig a francia állam, amely vétójoggal rendelkezik.

Ezzel a megoldással a Fillon-kabinet valójában elkerüli, hogy tovább növekedjen az ország eladósodottsága, amely jelenleg a bruttó nemzeti jövedelem 65,3 százalékát teszi ki, szemben az európai stabilitási egyezmény által előírt 60 százalékos felső határral.

Növeli viszont egyelőre a deficitet a kifejezetten a csődök megelőzésére, a pénzintézetek esetleges feltőkésítésére elkülönített 40 milliárd euró, melyet egy másik társaság kezel.

A pénzt itt sem adják ingyen: az állam cserében aktívákat kér, de csak tiszta eszközöket, ingatlan vagy fogyasztási hiteleket fogad el, és egy esetleges banki csőd esetén ezek eladásából szerzi vissza a befektetést.

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz a jelentkezés a segítségért, a Société Générale bank mindenesetre máris jelezte: nem kíván az államhoz fordulni.

Végük az adóparadicsomoknak?

Közben a Francia Bankszövetség közleményben jelezte: mindenben támogatják a kormány intézkedéseit, és magukra nézve kötelezőnek ismerik el a cégvezetők szövetsége által a minap kidolgozott, a csúcsvezetők javadalmazását szabályozó vezetői kódexet.

A bankárok - csaknem egy hónappal a lakásügyi miniszter felhívását követően - azt is megígérték, hogy figyelemmel kísérik azoknak a háztartásoknak a helyzetét, amelyek áthidaló hitelből akartak új ingatlant vásárolni, de a válság miatt a régi lakásukat vagy házukat még nem tudták értékesíteni, és igyekeznek megoldást találni a helyzetükre.

A bankok háza táján ezzel korántsem ért véget az állami rendcsinálás: a francia pénzügyminiszter és német kollégája hadüzenetet intézett az adóparadicsomok ellen, és megszüntetésük előkészítésére mintegy húsz ország vezetőjét hívták meg Párizsba október 21-ére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×